Veelvraat geboren in dierenpark Grotten van Han

In het dierenpark van de Grotten van Han is een veelvraat geboren. Het is de eerste keer dat in ons land een exemplaar van deze marterachtige soort geboren wordt. Een veelvraat is een zeldzame en bedreigde diersoort, er leven nog slechts ongeveer 1.300 exemplaren. Het dier heeft een nogal specifiek voortplantingsproces.

De veelvraat is de grootste op het land levende soort uit de familie van de marterachtigen. Volwassen exemplaren wegen 9 tot 30 kilogram en zijn 65 tot 105 centimeter lang. Samen met de bizon, de wolf, de bruine beer en de lynx maakt de veelvraat deel uit van de Europese "Big Five".

Het voortplantingsproces van de veelvraat verloopt bijzonder. Na de bevruchting wacht de eicel met groeien tot het einde van de herfst, het embryo ontwikkelt zich niet verder tot in januari, een "uitgestelde" innesteling en draagtijd dus. De "echte" dracht duurt dan ongeveer veertig dagen. De jongen, een tot vier per worp, worden in februari of maart geboren.

Ouders Valle en Skally kwamen in 2015 over uit natuurparken in Zweden en Rusland. Het koppeltje was toen een jaar oud. Vorig jaar in mei paarden ze een eerste keer. "Toen mama Skally begin februari haar hol niet meer verliet, begonnen de verzorgers te hopen", meldt het dierenpark. Omdat de jongen in de eerste weken het meest kwetsbaar zijn, gingen ze pas op 16 maart een kijkje nemen.

De verzorgers ontdekten er één veelvraatbaby, een vrouwtje van naar schatting 5 weken oud en 1,320 kg zwaar. Het diertje had zijn witte pels al ingeruild voor een grijsbruine vacht. Het is de eerste worp voor mama Skally, "ze laat zien dat ze over een zeer goed ontwikkeld moederinstinct beschikt", klinkt het.

Als het jong over twee jaar zelf volwassen en geslachtsrijp is, zal het worden overgebracht naar een nieuw park om de voorplanting van de diersoort te verzekeren.

Meest gelezen