Verdachte aanslag Stockholm geeft terreurdaad toe

De hoofdverdachte van de aanslag in Stockholm heeft bekend dat hij een terreurdaad gepleegd heeft. Dat zegt zijn advocaat. Bij de aanslag in een drukke winkelstraat in de Zweedse hoofdstad vielen vier doden, onder hen ook één Belgische vrouw.

"Hij bekent dat hij een terreurdaad gepleegd heeft en accepteert dan ook dat hij opgesloten zal worden", verklaarde de advocaat van de man. Volgens de viceprocureur gaat het om de "man die in de vrachtwagen zat". De rechtbank wordt zwaar bewaakt door agenten en op vraag van het parket vindt de zitting achter gesloten deuren plaats. Er heersen ook zware veiligheidsmaatregelen. Zo was de straat afgezet en moesten bezoekers door een veiligheidscheck.

De rechtbank heeft beslist dat de 39-jarige verdachte uit Oezbekistan tot 11 mei in voorarrest wordt vastgehouden. De openbare aanklager kan een verlenging aanvragen.

De verdachte was bekend bij de Zweedse veiligheidsdiensten. Hij had asiel aangevraagd, maar werd afgewezen. Sindsdien leefde hij ondergedoken. Hij werd gezocht door de politie en er liep een arrestatiebevel tegen hem. De man zou ook sympathiseren met terreurgroep IS.

Vrijdag was de man met een truck ingereden op een groep mensen in een drukke winkelstraat in Stockholm. Daarbij vielen 4 doden en 15 gewonden. Ook een Belgische vrouw kwam om het leven bij de aanslag. Sinds de aanslag heeft de politie al meer dan 600 mensen ondervraagd.

Tweede man niet langer verdacht

Een tweede verdachte die zondag werd opgepakt, wordt niet meer verdacht van betrokkenheid bij de aanslag, zo meldt het Zweedse Openbaar Ministerie. Het enige wat de politie over de verdachte wilde zeggen, is dat het om een man gaat. De man wordt evenwel niet vrijgelaten, aangezien hij eerder een bevel gekregen had om het land te verlaten, zo klinkt het.

Meest gelezen