"Het "meisje zonder angst" maakt van mijn stier iets negatiefs"

Beeldhouwer Arturo Di Modica is niet te spreken over het "meisje zonder angst" dat tegenover zijn beroemd standbeeld "Charging bull" staat op Wall Street in New York. Hij wil dat het beeld zo snel mogelijk wordt weggehaald, want het maakt van zijn stier iets negatiefs.
2017 Anadolu Agency

De iconische bronzen stier pronkt al sinds 1989 op Wall Street in de Amerikaanse grootstad New York. Sinds iets meer dan een maand staat er een standbeeld van een meisje recht tegenover het standbeeld. Het kunstwerk van Kirsten Visbal is er geplaatst door een reclamebureau op Internationale Vrouwendag en moet de kracht van vrouwelijk leiderschap in de verf zetten op een heel symbolische plaats voor de zakenwereld.

Initieel zou het beeld al na een maand worden weggehaald, maar de reacties waren zo positief dat het "meisje zonder angst" nog tot maart volgend jaar mag blijven staan. Toch draagt verre van iedereen het standbeeld een warm hart toe. "Ik wil dat het wordt weggehaald", zegt Arturo Di Modica, de beeldhouwer die het standbeeld van de stier heeft gemaakt.

Volgens de kunstenaar moet zijn stier "vrijheid, vrede, sterkte, kracht en liefde" voorstellen. "Doordat het meisje er nu tegenover staat, krijgt mijn beeld een heel negatieve dimensie", zegt de kunstenaar aan AP. Hij hekelt bovendien dat zijn beeld om commerciële redenen wordt misbruikt (red. hij verwijst hiermee naar het reclamebureau dat de stunt met het beeld heeft bedacht). Al benadrukt hij wel dat hij een vriendschappelijke oplossing wil.

Burgemeester Bill de Blasio is alvast niet onder de indruk van het protest van de kunstenaar. Volgens hem zijn mannen die niet willen dat vrouwen hun plaats innemen "exact de reden waarom we beelden als "het meisje zonder angst" nodig hebben".

2017 Getty Images

Meest gelezen