"Rusland isoleert zichzelf van de wereld" na veto tegen Syrië-resolutie

In de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft Rusland opnieuw een veto gesteld tegen een westerse ontwerpresolutie die de recente gifgasaanval in Syrië veroordeelt. Dat was verwacht en VS-ambassadrice Nikki Haley had voor de stemming gewaarschuwd dat Moskou zich van de rest van de wereld isoleert door het Assad-regime in Syrië te blijven steunen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Terwijl VS-minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson in Moskou onderhandeld met de Russische leiders, is de Amerikaanse ambassadeur in de VN-Veiligheidsraad opnieuw van leer getrokken tegen Rusland.

Haley (boven) verdedigde een nieuw ontwerp van resolutie waarmee de westerse landen een VN-onderzoek willen naar de recente chemische aanval. Daarbij zijn vorige week in de stad Khan Shaykhun 89 mensen gedood. 

Rusland gebruikte vanavond zijn veto in de Veiligheidsraad om Assad te beschermen. Dat veto was verwacht, want Moskou had dat eerder aangekondigd. China heeft zich bij de stemming onthouden.

VS-ambassadeur Nikki Haley -die de voorbije weken sterk was uitgevallen tegen de Russen- wist dat en trok al voor de stemming flink van leer. "U isoleert zich van de internationale gemeenschap elke keer de vliegtuigen van Assad een vatenbom droppen of elke keer Assad probeert om een ander dorp uit te hongeren", waarschuwde Haley. "Wij zijn bereid om bij te dragen aan een diplomatieke oplossing om een einde tet maken aan dit conflict", zei Haley.

Rusland: "Hoe weet u dat Assad daarachter zat?"

De Russische VN-ambassadeur Vladimir Safronkov verbaasde zich erover dat de westerse landen de schuld voor de gasaanval in Khan Shaykhun onmiddellijk bij het Assad-regime leggen.

"Niemand heeft die site tot nu toe bezocht. Hoe weet u dat Assad daarvoor verantwoordelijk is?", vroeg Safronkov. Het is al de achtste keer in het zes jaar oude conflict in Syrië dat Rusland zijn veto in de VN gebruikt om een resolutie tegen Assad te blokkeren.

Nog vandaag hebben Britse experts bekend gemaakt dat er bij de aanval in Khan Shaykhun het erg gevaarlijke sarin of een gelijkaardig zenuwgas werd gebruikt. Ze hebben stalen die vanuit die streek kwamen geanalyseerd. Daaruit besluiten de Britten dat de stelling van de VS dat de aanval wellicht werd uitgevoerd door vliegtuigen van Assad erg waarschijnlijk is.

Meest gelezen