"Treurend ouderpaar" in Vladslo wellicht dan toch niet beschoten

Het beroemde kunstwerk "Treurend ouderpaar" van Käthe Kollwitz op het militair kerkhof van Vladslo is de voorbije dagen beschadigd. Eerst werd gezegd dat die mogelijk het gevolg zijn van beschietingen met een loodjesgeweer, maar dat zou niet kloppen. Volgens burgemeester Lies Laridon (CD&V) gaat het om natuurlijke afschilfering.

Een vader en een moeder, geknield in verdriet: die beeldengroep met de titel "Treurend ouderpaar" maakte de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz na WO I als aandenken aan haar zoon Peter die tijdens die oorlog was omgekomen. Sinds de jaren 50 staat het kunstwerk op het Duits militair kerkhof in Vladslo in West-Vlaanderen. Sinds 1997 is het als monument beschermd.

Maandag heeft een gids drie putjes in de beelden vastgesteld, twee in de schouder van de man en een in de schouder van de vrouw. Sindsdien controleren de gidsen de beelden elke dag en zo hebben ze vanochtend een vierde putje ontdekt, deze keer aan de linkerzijde van de vrouw.

De gidsen vermoeden dat de putjes het gevolg zijn van kogelinslagen van een loodjesgeweer. Het kerkhof gaat dan wel elke avond dicht, maar het is door weides omgeven. Een andere denkpiste zijn souvenirjagers die met een beiteltje een aandenken uit de beelden hebben gehakt.

De burgemeester van Diksmuide, Lies Laridon, laat echter weten dat het om een natuurlijke afschilfering gaat. "We hebben de Volksbund (red. de beheerder van de begraafplaats) ingelicht en zij hebben ons foto's gestuurd uit 2012 waar de schade al op te merken was. Het gaat wellicht om afschilfering van de beelden", aldus Laridon.

De Volksbund gaat wel volgende week ter plaatse om te bekijken of de schade doorheen de jaren erger is geworden en om zich er van te vergewissen of er niets anders aan de hand is. Ook de gidsen en de politie gaan het beeld vaker controleren.

Meest gelezen