Al 7 slechtvalkjes geboren in Brusselse nesten

In alle drie de Brusselse nesten zijn er intussen slechtvalkjes geboren. Op de toren van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal en in de Sint-Jobkerk van Ukkel kropen al drie slechtvalkjes uit het ei en ook in de toren van het gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe is intussen een jong te zien.

Het uitbroeden van de eieren is via een livestream te volgen op www.valkenvooriedereen.be. In totaal liggen er 12 eieren, verspreid over de drie nesten. "Er zijn vannacht en vanmorgen nog vijf slechtvalkjes geboren. In totaal mochten we er al zeven verwelkomen en op de overige vijf wachten we nog", vertelt Didier Vangeluwe, ornitholoog aan het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel en initiatiefnemer van het project aan VRT Nieuws. 

Dat er enkele uren, of zelfs dagen, voorbijgaan tussen het uitbroeden van het eerste tot het laatste ei is volkomen normaal. Verwacht wordt dan ook dat alle twaalf eieren uitgebroed zullen worden. Daarna duurt het zes weken vooraleer de jonge valken een eerste keer uitvliegen. In die groeiperiode gaat hun lichaamsgewicht van zo'n 30 gram bij de geboorte naar een kilo, vooral bij de grotere vrouwtjes.

De weken en maanden na het uitvliegen zijn erg belangrijk, want de sterfte ligt hoog bij de jonge slechtvalken. "Dat heeft allemaal te maken met ervaring, want een groot deel van de jongen, zo'n 80 procent, zullen in de weken en maanden nadien sterven. Dat is de wet der natuur. Alleen de sterksten overleven", vertelt Vangeluwe.

De livestream van de nesten werd al door meer dan 80.000 bezoekers bekeken.

Meest gelezen