China pleit voor vreedzame oplossing voor Noord-Korea

De Chinese president Xi Jinping wil een vreedzame oplossing voor de crisis rond het Noord-Koreaanse kernprogramma. Dat heeft hij gezegd tijdens een telefoongesprek met zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump.

Volgens de Chinese staatszender CCTV heeft Xi Jinping benadrukt dat hij via een vreedzame weg een oplossing wil zoeken. Hij heeft gehamerd op "het behoud van vrede en stabiliteit" op het Koreaanse schiereiland en zou bereid zijn daarover te communiceren en coördineren met de Verenigde Staten.

Gisteren liet Trump in een tweet weten dat hij desnoods zonder China het probleem Noord-Korea wil oplossen. Zaterdag kondigde Washington aan dat onder meer het vliegdekschip Carl Vinson naar het Koreaanse schiereiland wordt gestuurd. Noord-Korea reageerde daarop met oorlogstaal. Pyongyang "is klaar om te reageren, welk soort oorlog de VS ook wil voeren".

Japan kondigt aan dat de Japanse en de Amerikaanse marine samen een oefening gaan houden. Ook het vliegdekschip Carl Vinson zal daarbij worden betrokken. De oefeningen zouden worden gehouden in de Oost-Chinese Zee, ten westen van het Japanse eiland Kyushu. Ook deze oefeningen worden beschouwd als een waarschuwing aan het adres van Pyongyang. 

Meest gelezen