De spin Obama, de vlieg Beyoncé en de kever Winslet: deze dieren zijn naar bekende koppen vernoemd

De garnaal die een Belgische wetenschapper naar Pink Floyd heeft vernoemd, is lang niet het eerste dier dat de naam van een bekende kop of groep krijgt. Een bloemlezing.

1. Obama: een spin, een vis, een worm en een korstmos

De voormalige Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn naam aan minstens 9 dier- en plantensoorten afgestaan. In 2012 vernoemde bioloog Jason Bond van de universiteit van Alabama 33 nieuw ontdekte valdeurspinnen naar beroemdheden. Een kreeg de naam Aptostichus barackobamai. De soort komt voor in het zuidwesten van de VS.

Daarnaast zijn de jongste jaren ook een baars (Etheostoma obama), een uitgestorven hagedis (Obamadon gracilis), een haarworm (Paragordius obamai), nog een andere worm (Baracktrema obamai), een baardkoekoek (Nystalus obamai), een cichlide (Teleogramma obamaorum), een korstmos (Caloplaca obamae) en een koraalvis (Tosanoides obama) naar hem vernoemd.

2. Trump: een mot en een rups

Sinds begin dit jaar mag de huidige Amerikaanse president Donald Trump zichzelf een mot noemen. Concreet heeft de Canadese bioloog Vazrick Nazari een nachtvlinder uit de familie tastermotten Neopalpa donaldtrumpi genoemd omdat de bovenkant van het hoofd van het dier een zekere gelijkenis met de haartooi van Trump vertoont. Bovendien wilde hij hiermee aandacht vragen voor kleine en zeldzame diersoorten.

In het voorjaar van 2013 troffen twee vrienden dan weer een rups in de jungle van Peru aan die door zijn opvallende beharing zo van het hoofd van Trump lijkt weggelopen. Het dier draagt sindsdien de bijnaam "Donald Trump's hair caterpillar".

3. Bush, Cheney en Rumsfeld: een trio van kevers

George W. Bush is niet alleen de 43e president van de VS, hij is ook een kever van zowat 3 millimeter lang onder de noemer Agathidium bushi. Dat heeft hij te danken aan de wetenschapper Quentin Wheeler, die het dier in 2005 ontdekte en naar hem vernoemde. In een adem doopte hij een andere kever naar zijn vicepresident Dick Cheney (Agathidium cheneyi) en zijn minister van Defensie Donald Rumsfeld (Agathidium rumsfeldi).

Wheeler benadrukte destijds dat de dieren geen enkele fysieke gelijkenis met de politici vertonen. Hij koos voor hun namen omdat hij als zelfverklaarde conservatieve wetenschapper zijn favoriete beleidsmensen hulde wou brengen.

(Afbeelding onder: Agathidium mandibulare uit dezelfde familie van kevers)

4. Hugh Hefner: een konijn

Hugh Hefner deelt al jaren lief en leed met een schare Playboybunny's, maar de Playboybaas kan ook rekenen op een echt konijn. In 1984 doopten wetenschappers een ondersoort van het moeraskonijn in het zuidwesten van de VS Sylvilagus palustris hefneri. Dat was meteen een bedreigde diersoort. Hefner doneerde hierop prompt geld om onderzoek naar de konijnen te steunen.

5. Prins Charles: een boomkikker

Koninklijk bloed stroomt niet alleen door de aderen van de Britse kroonprins Charles, maar sinds 2012 ook door die van de Hyloscirtus princecharlesi. Dat is een boomkikker die de naam van de oudste zoon van de Britse koningin Elizabeth II in juni van dat jaar kreeg van de wetenschapper Luis A. Coloma als eerbetoon voor zijn inspanningen voor het behoud van het regenwoud. De kikker komt voor in Ecuador.

6. John Cleese: een maki

Een soort maki's die in 1990 op Madagaskar is ontdekt, is in 2005 officieel naar John Cleese vernoemd door een Zwitsers team wetenschappers onder leiding van Urs Thalmann. Sindsdien heet de lemuur Avahi cleesei.

Thalmann koos voor de naam van de Britse acteur en comedian om hem te bedanken voor zijn inzet voor het lot van maki's. Cleese maakte onder meer een documentaire over de dieren (zie onder) en ze kwamen ook aan bod in zijn film "Fierce creatures" uit 1997.

7. Kate Winslet: een loopkever

Agra katewinsletae is sinds 2002 de officiële naam van een loopkever in een verwijzing naar Kate Winslet. Wetenschapper Terry Erwin stipte haar naam aan met de film "Titanic" in het achterhoofd. Daarmee wou hij waarschuwen voor de gevolgen van ontbossing. "Haar personage zonk dan wel niet samen met het schip, maar we kunnen niet hetzelfde zeggen over deze diersoort indien regenwoud voor grasland moet plaats ruimen", schreef hij in zijn onderzoekspaper.

8. Mick Jagger: een grootgeschapen garnaal

De Belgische wetenschapper Sammy De Grave, die een garnaal naar Pink Floyd heeft vernoemd, deed eerder hetzelfde met Mick Jagger. De garnaal met de naam van de frontman van de Rolling Stones heet Elephantis jaggerai. "Het is een garnaal met een grote penis", vertelt De Grave aan deredactie.be. "Het was een knipoog naar de hit "(Can't get no) satisfaction"."

2016 Invision

9. Beyoncé Knowles: een paardenvlieg

In 1981 ontdekten biologen in de Atherton Tablelands in het noordoosten van de Australische deelstaat Queensland een paardenvlieg met een opvallende dos goudkleurige haren op het achterlijf. Toen Bryan Lessard de soort in 2011 voor het eerst wetenschappelijk beschreef, moest hij hierdoor niet lang zoeken naar een naam. Hij noemde het dier Scaptia beyonceae naar de Amerikaanse zangeres Beyoncé.

10. Lieven Scheire: een wandelende tak

Ook dichter bij huis valt al eens een bekende kop de eer te beurt dat een diersoort naar haar of hem wordt genoemd. In het voorjaar van 2015 was dat het geval voor tv-maker en fysicus Lieven Scheire. Bij wijze van huwelijkscadeau slaagden zijn kompanen van de Neveneffecten erin een wandelende tak naar hem te vernoemen. Concreet draagt het dier de naam Lobofemora scheirei en het komt voor in Vietnam.