Duits Bondsparket: "Twee verdachten, een ervan opgepakt"

Het Duitse bondsparket heeft op een persconferentie meer uitleg gegeven over de aanval op de spelersbus van Borussia Dortmund gisteren. Er zijn twee verdachten, waarvan er één opgepakt werd. Het motief is nog onduidelijk. Het onderzoek spitst zich toe op islamitisch geïnspireerde terreur, een links-extremistische achtergrond acht het parket minder geloofwaardig.

De spelersbus van voetbalploeg Borussia Dortmund was net vertrokken naar het thuisstadion toen er drie explosies plaatsvonden. Volgens het parket zaten er metaalstukken in de bommen om nog meer schade aan te richten. "Door de ontploffing werd de bus zwaar beschadigd. Een van de inzittenden liep ernstige verwondingen op aan zijn arm door een verbrijzelde ruit. In de explosieven zaten metalen pinnen. Het had veel erger kunnen zijn." De bommen worden momenteel nog verder onderzocht.

Tot nu toe kwamen er twee verdachten met een islamitische achtergrond in het vizier. Hun woningen werden doorzocht en een van hen werd opgepakt. "We bekijken nu of we een aanhoudingsbevel tegen hem uitvaardigen." Meer details over de identiteit van de verdachten kon het parket niet kwijt.

Motief?

Het motief voor de aanslag is momenteel nog niet duidelijk, maar een terroristische link wordt niet uitgesloten. Een brief die in drievoud gevonden werd bij de plaats van de aanslag suggereert een extreem-islamitisch motief. In de brief wordt er onder andere geëist dat Duitsland stopt met de bombardementen op terreurgroep IS in Syrië en dat een Amerikaanse basis in Duitsland - de Ramstein Air Base - gesloten wordt. De brief wordt nog verder onderzocht door experten, maar een woordvoerder van de regering heeft al laten weten dat het ongewoon is dat een opeising met zo'n brief gebeurt.

Op internet circuleerde ook een tweede opeisingsbrief die afkomstig zou zijn uit het extreemlinkse, antifascistische milieu, maar volgens het parket is die verklaring minder geloofwaardig. "Na een eerste evaluatie zijn er grote twijfels bij de authenticiteit van deze opeising."

Merkel: "Walgelijke daad"

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de aanslag op de spelersbus veroordeeld als een "walgelijke daad". Dat zegt haar woordvoerder Steffen Seibert. "Onze gedachten gaan uit naar de twee gewonden." In een telefoongesprek met CEO Hans-Joachim Watzke heeft ze haar steun betuigd aan de staff, spelers en fans van de voetbalploeg. Merkel had heel veel lof voor het optreden van de politie en voor de fans van zowel Dortmund als AS Monaco.

Meest gelezen