Duitse bondsparket onderzoekt aanslag Dortmund: terreurpiste niet uitgesloten

Bij de aanslag van gisteravond op de spelersbus van Borussia Dortmund is naast een van de spelers ook een politieagent gewond geraakt. De politie bevestigt intussen dat de aanslag tegen de spelers was gericht en sluit geen enkele piste uit. Dat het bondsparket de zaak overneemt, wijst erop dat wordt uitgegaan van een politiek misdrijf of van terreur. Duitse media hebben het nu ook over een tweede opeisingsbrief van een antifascistische groepering. Om 14 uur geeft het bondsparket meer uitleg op een persconferentie.

"Er is een brief gevonden in de buurt van de aanval", zegt tv-journalist Bert De Vroey vanuit Dortmund. "De politie wil er verder niets over zeggen, maar het blijkt wel een soort opeisingsbrief te zijn. Door wie die is geschreven, is nog niet duidelijk. De politie houdt alle pistes open. Er zijn geen aanwijzingen dat het om terreur zou gaan. Het zou ook kunnen gaan om een vorm van geweld van supportersclubs." De Vroey benadrukt dat er absoluut nog geen zekerheid is over de verantwoordelijkheid: "Dat is allemaal speculatie."

Volgens Duitse media opent de opeisingsbrief met "In naam van Allah", maar voorlopig sluiten de speurders niet uit dat het hier gaat om een afleidingsmanoeuvre. In de brief wordt ook verwezen naar de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn en de inzet van Duitse gevechtsvliegtuigen in Syrië.

De bus was gisteravond net vertrokken bij het hotel naar het thuisstadion van Borussia Dortmund voor de Champions League-wedstrijd tegen AS Monaco, toen drie explosies plaatsvonden. De explosieven zaten verstopt in een haag. Er is ook een vierde verdacht pakket gevonden, maar nader onderzoek lijkt uit te wijzen dat het geen ontstekingsmechanisme bevatte.

Een voetbalspeler raakte gewond aan de pols. Hij is intussen geopereerd. Ook een politieagent is gewond geraakt: hij heeft gehoorschade opgelopen. Over de dader(s) en het soort springstof is voorlopig niets bekend.

De voetbalwedstrijd, een kwartfinale in de Champions League, is uitgesteld naar vanavond en er zullen strenge veiligheidsmaatregelen gelden. 

"Iedereen was rustig"

"Ik moet zeggen dat de mensen in het stadion redelijk rustig zijn gebleven", zegt voetbalcommentator Bart Raes van Proximus 11 in "De ochtend" op Radio 1. Raes bevond zich in het stadion van Borussia Dortmund om de wedstrijd te verslaan. 

Volgens Raes werd vrij vlug meegedeeld dat de wedstrijd naar vanavond zou worden uitgesteld. "Er werd ook meteen gezegd dat er in en rond het stadion geen enkel gevaar was. Er werd ook gevraagd rustig naar huis te gaan en indien mogelijk vanavond terug te komen."

De supporters van Monaco begonnen ook te zingen voor de thuisploeg. "Op die manier probeerden ze de thuisploeg en de supporters een hart onder de riem te steken", legt Raes uit. "Meteen werd er via Twitter een initiatief bekendgemaakt dat supporters van Monaco die normaal vandaag naar huis zouden gaan welkom waren bij gastgezinnen in Dortmund. Op zo'n avond is dat hartverwarmend."

Meest gelezen