Een stukje grond voor elke Mechelaar?

De Mechelaars krijgen samen zo'n 20.000 vierkante meter om zich op uit te leven. Dat schrijft De Morgen. Het artistieke project van Arsenaal/Lazarus heeft als doel om de maneblussers te laten nadenken over wat ze willen met de stad. "Er zal moeten worden overlegd, geruild of geschonken", klinkt het.
Sergi Reboredo / VWPics

Volgend jaar heeft elke Mechelaar recht op een stukje grond waarop hij of zij iets kan doen dat de stad ten goede komt of de stad mist. Met het artistieke project "De grond der dingen" wil Arsenaal/Lazarus de Mechelaars verbinden en activeren. Artistiek directeur Willy Thomas klopte bij burgemeester Bart Somers (Open VLD) aan en die had 2 hectare, 20.000 vierkante meter, veil. Hoe en waar is nog niet helemaal duidelijk.

In maart volgend jaar zullen Mechelaars voorstellen kunnen indienen waarin ze uitleggen wat ze met de grond willen aanvangen. "Omdat je met een vierkante meter weinig bent, zullen de mensen over hun lap grond moeten overleggen, die ruilen of schenken", zegt Somers in De Morgen. Wie niet op een idee komt, kan bijvoorbeeld zijn grond schenken aan iemand met een heel goed idee. Tegen 2021 moeten dan een aantal projecten worden gerealiseerd.

Sommige mensen zouden bijvoorbeeld kunnen samenleggen om een stadstuintje te bouwen. Anderen zouden stukken aan elkaar kunnen plakken voor meer fietspaden. "Wat wil de Mechelaar met de stad? Wat is er nodig", vraagt Thomas zich af. Voor Somers gaat het om een nieuwe manier van inspraak voor de burgers. "Cultuur is voor mij een interessant en provocatief instrument om het daar op een diepgaande manier met de bevolking over te hebben."

Meest gelezen