FOD Financiën: "Boetes voor gebrek aan witte kassa zijn wél geldig"

De boetes die horecazaken krijgen als ze nog geen witte kassa gebruiken, zijn wél geldig en kunnen nog steeds worden opgelegd. Dat zegt de Federale Overheidsdienst Financiën na eerdere berichten dat de Raad van State de regeling zou hebben verworpen.
AP2013

Horeca Brussel kwam gisterenavond met het bericht dat de Raad van State een rondzendbrief vernietigde die ambtenaren toeliet om boetes uit te delen aan horecazaken die geen witte kassa hebben. Volgens Horeca Brussel kunnen er daardoor geen nieuwe boetes worden opgelegd en de vereniging riep de overheid op om de al opgelegde boetes te schrappen.

Maar die mededeling klopt niet, zegt de Federale Overheidsdienst Financiën nu. Volgens de dienst heeft de Raad van State een oude regeling vernietigd die al lang niet meer wordt gebruikt. "Op basis daarvan werden er nooit boetes uitgedeeld", staat te lezen in een persbericht.

Sinds juli vorig jaar is er een nieuwe wetgeving van toepassing. "Die is nog steeds van kracht. De boetes die opgelegd zijn in het kader van die regeling zijn volledig rechtsgeldig en kunnen blijven worden opgelegd."

Meest gelezen