Genk opent jeugdkunsthuis Jungle

In het oud gemeentehuis van Genk opent het jeugdkunsthuis Jungle de deuren. De overkoepelende jeugdwelzijnswerking Gigos, jeugdcultuurhuis Villa Basta en de Genkse Jeugddienst ondersteunen het project. Bedoeling is om jongeren tussen 16 en 30 jaar een "kunstige biotoop" te bieden.

De afgelopen maanden hebben een tiental jongeren, die zichzelf de Junglers noemen, de ruimte in het oude gemeentehuis van Genk ingekleed tot een jeugdkunsthuis. Met drie open ateliers waar jongeren creatief kunnen bezig zijn en een algemene ruimte wil Genk creatieve jongeren een plaats geven en kruisbestuiving op gang helpen. "De jongeren kunnen materiaal van ons gebruiken en wij geven hen kennis en ondersteuning", zegt Bert Anthonissen van Villa Basta. "Financiële ondersteuning bieden wij niet, de jongeren gaan aan de slag met een budget van nul euro."

De meeste Junglers zijn verbonden aan een creatieve of artistieke organisatie en/of instituut. Met het jeugdkunsthuis willen ze hun expertise delen met artistieke lotgenoten tussen 16 en 30 jaar. Het eigenaarschap van Jungle ligt bij de jongeren zelf, benadrukt schepen van Jeugd, Anniek Nagels (CD&V). "Samen met Gigos en Villa Basta faciliteren en ondersteunen we. We zullen ook jongeren toeleiden, maar verder doen de Junglers vooral hun eigen ding en zo hoort dat."

Voorlopig krijgen enkel de Junglers toegang tot het jeugdkunsthuis met een badge, maar Villa Basta wil naar een systeem waarbij iedereen binnen kan. "Tot eind mei zijn er wel al elke woensdagavond workshops die toegankelijk zijn voor iedereen", aldus Anthonissen. Daarnaast kan Jungle jongeren ook ruimte geven om onder meer een eigen project te organiseren of een atelier te gebruiken.

Vanavond opent Jungle om 19 uur met verschillende workshops, een tekencafé, hapjes en drankjes.

Meest gelezen