Italiaanse acteur houdt -uit liefde voor het vak- monoloog voor lege zaal

De Italiaanse acteur Giovanni Mongiano heeft opgetreden voor een volledig lege zaal. Niet dat toeschouwers niet welkom waren, er is niemand komen opdagen. Uit liefde voor het vak, en uit protest voor de dalende interesse van het publiek, heeft hij de hele monoloog toch gespeeld.

Het was geen volkstoeloop voor de monoloog "Improvvisazioni di un attore che legge" in de Italiaanse stad Gallarate in de buurt van Milaan. Integendeel: toen het doek op ging, waren alle 240 stoelen in het Teatro del Popolo nog steeds leeg. Toch ging acteur Mongiani koppig het podium op en speelde hij woord voor woord zijn volledige monoloog.

Zijn assistente Paula Vigna was de enige getuige van het schouwspel. "Het was prachtig", vertelt ze in de Italiaanse media. "Hij speelde alsof het theater tot op de nok gevuld was." Of hij dat ook effectief gedaan heeft, is moeilijk te controleren. Mongiano en Vigna zouden immers de enige aanwezigen geweest zijn.

Naar eigen zeggen heeft Mongiano uit passie voor het vak gevolhard in de boosheid. Al was het voor hem ook ietwat een protestactie tegen de tanende aandacht voor de podiumkunsten in Italië. Van zijn Italiaanse collega's en andere theaterliefhebbers krijgt hij alvast op sociale media heel wat lof. En dat laatste zal niet slecht zijn voor de opkomst bij toekomstige voorstellingen.

Meest gelezen