John Cleese geeft BBC nieuwe kans met nieuwe sitcom

Hoewel hij in het verleden heeft verklaard nooit nog met de BBC te willen samenwerken, speelt John Cleese binnenkort mee in een nieuwe sitcom op de Britse openbare omroep. In "Edith" vertolkt hij de rol van een oudere man die de liefde vindt bij zijn oude vlam tot haar zoon roet in het eten gooit.

"In geen geval wil ik nog voor tv werken, zeker niet voor de BBC." Die krasse uitspraak liet John Cleese eind 2015 optekenen in een interview met ShortList. Toch speelt hij binnenkort een hoofdrol in "Edith", een nieuwe sitcom van de Britse openbare omroep.

De sitcom vertelt het verhaal van Phil (Cleese), een oudere man die elke dag een bezoekje brengt aan zijn oude vlam Edith (Alison Steadman) die aan de overkant van de straat woont. Hij wil met haar trouwen en samen naar een zonnig land verhuizen.

Maandenlang wijst ze hem af, tot ze uiteindelijk toch ja zegt. Nauwelijks heeft ze het woord uitgesproken, of haar 50-jarige zoon Roger (Jason Watkins) staat gepakt en gezakt voor de deur met de mededeling dat hij zijn vrouw en kinderen heeft verlaten en bij zijn moeder zijn verloren geluk wil terugvinden.

"Fawlty towers"

Het script van "Edith" is van de hand van Charles McKeown. Hij schreef eerder mee aan het scenario van "Brazil", de film van Terry Gilliam. "Dit is een van de meest aangename scripts die ik de afgelopen honderd jaar in handen kreeg", zegt Cleese met een knipoog.

Cleese en McKeown kennen elkaar nog van in de hoogdagen van "Fawlty towers". In de aflevering "The kipper and the corpse" uit 1979 speelt McKeown de rol van meneer Ingrams die Basil (Cleese) en Manuel (Andrew Sachs) betrappen op het opblazen van een sekspop terwijl ze een lijk zijn kamer binnendragen (zie clip onder).

Ook met Steadman heeft Cleese nog samengewerkt. In 1986 speelden ze man en vrouw in "Clockwize", een film van Christopher Morahan.

De opnames van "Edith" vinden deze zomer plaats. Eind dit jaar is de sitcom op BBC One te zien.

Meest gelezen