Kleuter met autisme maakt debuut in "Sesamstraat"

In de VS is de eerste aflevering van "Sesamstraat" met Julia uitgezonden. De pop stelt een 4-jarige kleuter voor die autisme heeft. Tegelijk lanceren de makers van het kinderprogramma een inzamelactie om onderwijs voor kinderen met een beperking mogelijk te maken.

Twee jaar nadat Julia haar debuut in de boeken van "Sesamstraat" had gemaakt, heeft de pop ook haar intrede in het kinderprogramma op de Amerikaanse tv gedaan.

In de episode probeert Big Bird (Pino) met haar kennis te maken, maar hij ontdekt al snel dat ze niet reageert zoals andere kinderen doen. Stap voor stap maken gastheer Alan Muraoka, en de personages Abby Cadabby en Elmo hem duidelijk dat Julia autisme heeft en leggen ze hem uit hoe hij daarmee moet omgaan.

De aflevering is ook op YouTube verschenen (zie onder) en daar regent het positieve reacties. Veel mensen die zelf autisme hebben of iemand kennen die de ontwikkelingsstoornis heeft, loven de programmamakers om hun beslissing om een personage als Julia te introduceren.

Onder de noemer "See amazing" lanceert "Sesamstraat" tegelijk een actie om geld in te zamelen om onderwijs voor kinderen met een beperking mogelijk te maken.

Meest gelezen