Mensensmokkelaars verhandelen migranten in Niger en Libië

In Libië en Niger worden honderden migranten verhandeld op slavenmarkten. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), een intergouvernementele organisatie verbonden aan de Verenigde Naties, worden migranten verkocht voor bedragen van 200 à 500 dollar.

De slachtoffers worden vaak maandenlang vastgehouden voor ze tot dwangarbeid worden gedwongen of als seksslaven worden misbruikt.

De IOM heeft getuigenissen verzameld van migranten die Libië probeerden te bereiken, een van de belangrijkste transitlanden voor migranten die van plan zijn de Middellandse Zee over te steken, richting Europa. Migranten getuigen dat hun ontvoerders hen afpersten door hen te folteren of hen verplichtten naar hun familie te bellen om losgeld te vragen. Anderen werden verplicht om op de slavenmarkten te werken of om zogenoemde losgeldhuizen te bewaken. 

Zij die er niet in slagen losgeld bijeen te krijgen, riskeren de hongerdood. Een door een IOM-dokter behandelde Gambiaan woog nog maar 35 kilogram. Zijn familie moest hun huis verkopen om hem vrij te krijgen. "Migranten die naar Libië gaan om in Europa te geraken, hebben geen idee welke gruwel hen wacht eens ze de grens zijn gepasseerd", zegt IOM-woordvoerder Leonard Doyle.

Om potentiële migranten te waarschuwen verspreidt de IOM getuigenissen van slachtoffers op lokale sociale media en lokale radiozenders.

Meest gelezen