Orgaandonor? CD&V en N-VA willen registratie bij huisarts mogelijk maken

Wie zich wil laten registreren als orgaandonor zou dat ook moeten kunnen doen bij de huisarts en dus niet enkel in het gemeentehuis. Dat staat in een wetsvoorstel van CD&V en N-VA waar De Morgen over bericht. "Het gemeentehuis is vaak een drempel." Open VLD ziet dan weer wat in een vraag tot registratie als donor bij de vernieuwing van de identiteitskaart.
Cedric Hatto

Ons land is koploper op het vlak van orgaandonatie, maar de wachtlijst blijft met 1.217 patiënten erg lang. Om het aantal donoren te doen stijgen, willen Kamerleden Valerie Van Peel (N-VA) en Nathalie Muylle (CD&V) de registratie van orgaandonatie ook mogelijk maken bij de huisarts. "Het gemeentehuis is vaak een drempel om je te laten registreren", klinkt het. "De huisarts is met zijn kennis, ervaring en opleiding een geschikt aanspreekpunt."

Volgens de parlementsleden kan de registratie gemakkelijk via het e-Health-platform, dat op een veilige manier medische gegevens raadpleegbaar maakt voor zorgverleners.

Kamerlid Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wil dat mensen zichzelf kunnen registreren via het online platform eGezondheid. "Dan hoeven ze zich niet meer naar het gemeentehuis te verplaatsen", zegt hij. Daarnaast wil hij momenten creëren waarbij mensen worden gewezen op de mogelijkheid om zich te registreren. “Wij denken hierbij aan de vernieuwing van de identiteitskaart", verduidelijkt hij.

Donor?

Wie na zijn overlijden organen wil doneren, laat zich best registreren. Want hoewel je in ons land in principe wordt geboren als donor, kan je familie na je overlijden alsnog weigeren dat je organen worden gebruikt. Wie geen donor wil zijn, moet dat sowieso ook laten registreren. 

Meest gelezen