Poetin ontvangt dan toch VS-minister Tillerson

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson is in Moskou dan toch ontvangen door de Russische president Vladimir Poetin. Eerder had Tillerson urenlang overleg gepleegd met zijn collega Sergej Lavrov. De ontmoetingen vinden plaats onder de schaduw van verslechterende relaties tussen beide landen, vooral dan wegens de crisis in Syrië.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het geweld van vorige week in Syrië heeft blijkbaar alle illusies over een toenadering tussen de VS en Rusland na het aantreden van president Trump de bodem ingeslagen. Eerst zijn 89 mensen gedood bij een chemische aanval in de rebellenstad Khan Shaykhun. Enkele dagen later sloegen 59 VS-kruisraketten in op een luchtmachtbasis van het Assad-regime (foto in tekst).

Het bezoek van minister Tillerson startte dan ook onder een slecht gesternte en tot voort kort was het niet duidelijk of hij op het Kremlin ontvangen zou worden door president Poetin. Dat is dus nu wel gebeurd. Tevoren had Tillerson urenlang overlegd met zijn Russische collega Sergej Lavrov. Net voor hij met Tillerson ging samenzitten, waarschuwde de Russische minister Lavrov de VS om niet nog eens een dergelijke aanval op het Assad-regime in Syrië uit te voeren.

Wat de twee ministers nu precies overeengekomen zijn, is nog niet duidelijk, maar wellicht wijst de uitnodiging van Poetin toch op wat toenadering. Poetin en Tillerson kennen elkaar nog van toen de laatste topman van het olieconcern ExxonMobil was en hadden toen een goede persoonlijke relatie.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat alle plooien nu gladgestreken zijn. De onenigheid over Syrië en de rol van president Bashar al-Assad daar is wellicht niet opgelost. Wel wou Moskou meer duidelijkheid over wat de VS nu eigenlijk wil. Zo zijn er verschillen tussen de harde taal die VS-ambassadeur Nikki Haley gebruikt in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en de iets "softere" aanpak door minister Tillerson.

Ook de snelle wijzigingen in de Amerikaanse veiligheidsstructuren onder Trump leiden internationaal tot verwarring. Dat slaat dan op het ontslag van veiligheidsadviseur Michael Flynn na nauwelijks drie weken en de recente herschikking van de nationale veiligheidsraad in Washington.

Poetin: "Relaties met VS verslechterd onder Trump"

In een interview heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd dat het vertrouwen tussen Moskou en Washington is achteruitgegaan sinds Donald Trump de eed heeft afgelegd als president.

Hij zei ook dat de Syrische regering haar voorraad chemische wapens heeft opgegeven. Volgens Poetin zijn er twee mogelijke verklaringen voor de gebeurtenissen van vorige week in Syrië: ofwel hebben Syrische vliegtuigen een opslagplaats van de rebellen geraakt waar chemische wapens lagen opgeslagen, ofwel is de aanval geënsceneerd met de bedoeling de Syrische regering in diskrediet te brengen.

Meest gelezen