Proces bedreigers tegen Zwarte Piet-activiste in Nederland start

In Nederland is het proces gestart tegen 22 mensen die haatberichten en oproepen tot geweld verspreid hadden tegen Sylvana Simons. Dat is een politica die eerder een campagne voerde tegen de figuur van Zwarte Piet omdat die racistisch zou zijn. Dat had haar op het internet heel wat verwijten opgeleverd en een aantal daarvan zouden strafbaar zijn.

"Ze moeten begrijpen wat ze gedaan hebben. Hoe leggen de verdachten aan hun kinderen uit dat ze niet mogen pesten als ze zelf wel beledigen en opruien?", zei Sylvana Simons aan de pers voor het begin van de zaak.

In totaal staan 22 mensen terecht wegens haatmails, bedreigingen en oproepen tot geweld tegen Simons. De advocaten van de beschuldigden eisen dat de zaak niet-ontvankelijk wordt verklaard omdat de aanklager de verdachten willekeurig zou hebben gekozen.

Het Openbaar Ministerie ziet dat anders en beweert dat de selectie gemaakt is op basis van twee criteria: geweld en racisme. Volgens de rechter heeft het OM wel degelijk de bevoegdheid om te selecteren.

Sylvana Simons werd geboren in Suriname, maar groeide op in Nederland. Ze lag niet aan de basis van de discussie of Zwarte Piet van Sinterklaas nu al dan niet racistisch is, maar schaarde zich wel achter dat standpunt en kreeg als bekende tv-presentatrice en als politica veel aandacht en dus negatieve reacties. 

"Afschieten dat wijf"

Veel Nederlanders ergerden zich aan de zwartepietendiscussie omdat die een aantasting zou zijn van de tradities van een kinderfeest. Sylvana Simons kreeg dan ook veel kritiek, ook van mensen die vonden dat Nederland wel belangrijkere problemen had. Een aantal reacties waren echter erg bitsig. De NOS heeft onder meer volgende citaten opgetekend:

  • "Afschieten dat wijf"
  • "Sylvana Banana, terug naar Paramaribo"
  • "Sylvana, het Surinaamse neuksletje..."
  • "Die moet je.... aan de galg hangen"

Verdachten met en zonder spijt

Gisteren kwamen twee van de verdachten in de zaak aan het woord in het tv-programma "Nieuwsuur" (zie video hieronder). Eén van hen zei spijt te hebben dat hij Sylvana Simons en anderen op Facebook "apenkoppen" genoemd had. De man zei dat hij boos was en zich had laten meeslepen door zijn emoties. "Ik snap dat ze het niet leuk vindt. Daarom heb ik er ook spijt van. Ik zie mezelf niet als racist. Ik heb ook bruine collega's."

De man vindt het wel overdreven dat hij voor de rechter moet verschijnen. "Ik denk dat Justitie een punt wilde maken omdat ze aangifte heeft gedaan op het moment dat ze (Simons) de politiek in ging." Daarmee doelt hij op het feit dat Sylvana Simons ook politica is. Eerder was ze bij de omstreden migrantenpartij DENK, maar sinds enkele jaren heeft ze haar eigen beweging.

Een andere verdachte uit Rotterdam heeft geen spijt van zijn post "Sylvana Banana... dat zullen we je betaald zetten". De man die bekend is in het extreemrechtse milieu blijft achter zijn uitspraken staan. "Ze is in Suriname geboren en ik denk dat de meeste Nederlanders klaar met haar zijn en zouden willen dat ze terugkeert, om daar op lange termijn te sterven en begraven te worden." 

De man vindt dat hij door het Openbaar Ministerie monddood wordt gemaakt en zegt dat dat ook het geval is met de rechtspopulistische politicus Geert Wilders. "Het OM in Amsterdam heeft daar een soort extreemlinks vrijstaatje om de mensen de mond te snoeren", kllinkt het.

Meest gelezen