SP.A hekelt bosbeleid Schauvliege: "Ze laat bouwpromotoren en grondspeculanten beslissen"

Enkele waardevolle bossen die eigenlijk moeten worden beschermd, zullen in de toekomst toch kunnen worden omgekapt. Dat zegt SP.A, die de kaart van de Vlaamse regering heeft geanalyseerd. Volgens de oppositiepartij zijn het bouwpromotoren en grondspeculanten die mee de pen hebben vastgehad. Minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) ontkent. "Dit is een objectieve kaart."

Na jaren van discussie kwam de Vlaamse regering een kleine twee weken geleden met een kaart die de bescherming van zonevreemde bossen moet regelen. Het gaat om kwetsbare bossen die eigenlijk in een woonzone, industrie- of landbouwgebied liggen en daardoor makkelijk gekapt konden worden. 

In totaal zou zo'n 12.000 hectare zonevreemd bos worden beschermd. Hoewel dat iets minder was dan in een eerste plan reageerden ook de natuurverenigingen voorzichtig enthousiast.

Rode stift

Oppositiepartij SP.A is minder gelukkig nu ze een analyse van de kaart heeft kunnen maken. Volgens haar zijn de bossen die niet langer worden beschermd niet toevallig gekozen. "Het lijkt erop dat de Vlaamse regering een kaart heeft gemaakt van waardevol bos en dat dan de bouwpromotoren en grondspeculanten in Vlaanderen een rode stift hebben gekregen", zegt parlementslid Bruno Tobback in "De ochtend" op Radio 1.

Zo zijn er volgens Tobback heel wat bossen in de buurt van golf- en villawijken in Keerbergen, Kapellen en Knokke geschrapt. En ook het Ferrarisbos in Wilrijk - dat dicht tegen Essers ligt, het bedrijf dat wil uitbreiden - is voorlopig niet langer beschermd.

"Je kan niets hebben tegen het stimuleren van economische activiteit, maar als je alleen bos behoudt waar niemand iets mee kan verdienen, dan hou je niets meer over", zegt Tobback. "De regering had net de opdracht om kwetsbare en waardevolle bossen te beschermen tegen zij die er winst kunnen uithalen. Als je dat niet doet, dan ben je niet bezig met bosbeleid."

Volgens Tobback snakt de gemiddelde Vlaming naar meer bos. "Dat blijkt uit alle onderzoeken", zegt hij. "Maar in dit plan zijn het net zij die miljoenen verdienen of kunnen uitgeven aan villa's die hun zin krijgen."

Eindelijk resultaat

Minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) is het niet eens met de kritiek. "Er is geen enkel bos op de kaart geschrapt op iemands vraag. Dit is een objectieve kaart die opgesteld is door onze diensten", zegt ze aan VRT Nieuws. "In totaal wordt 12.300 hectare bos extra beschermd. Dat is een belangrijke beslissing."

Het verschil tussen de eerste en de definitieve kaart komt volgens de minister door wat zij "beslist beleid" noemt. Het gaat om beslissingen die bijvoorbeeld al in openbaar onderzoek zijn gegaan. "Maar dat zijn niet enkel bouwgronden. Het gaat ook om plekken waar fietspaden, scholen en zorginstellingen zouden moeten komen."

De minister benadrukt nog dat er nu een openbaar onderzoek komt. "Zo kan iedereen nagaan wat op de kaart staat en wat er nu extra wordt beschermd. We moeten afwachten welke bezwaren er worden ingediend, maar het is niet zo dat we met elk bezwaar rekening zullen houden. We zullen dat goed moeten bekijken."

"Na twintig jaar gepalaver, ook met de socialisten in de regering, boeken we eindelijk resultaat", zegt de minister nog aan De Morgen. "Maar voor sommigen is het blijkbaar nooit genoeg. Zelfs niet wanneer het veel meer is dan zij ooit zelf hebben gerealiseerd."

Beschermde bossen in België in kaart

Meest gelezen