Terwingen: "Ik was aanwezig bij bijeenkomst Turkse Maasmechelaars"

De lokale N-VA in Maasmechelen neemt burgemeester én coalitiepartner Raf Terwingen (CD&V) in het vizier. Terwingen sprak vorige maand op de infoavond van een organisatie waar de extreemrechtse Turkse Grijze Wolven achter schuil zouden gaan. Eerder hadden anonieme N-VA-bronnen in De Tijd al kritiek geuit. Terwingen zelf benadrukt dat het om een bijeenkomst van een 20-tal Turkse Maasmechelaars ging en dat hij geen tegenindicatie had dat er een probleem was.
archieffoto

Het tijdschrift Humo bracht gisteren de bijeenkomst van de vzw Belgiça Türk Federasyon en Eisden Ülkü Ocagi in Maasmechelen gisteren onder de aandacht. Terwingen reageert in het weekblad dat hij niet wist dat het mantelorganisaties zijn van de Grijze Wolven en de MHP, de Partij van de Nationalistische Beweging.

De bijeenkomst was midden maart, enkele weken later kreeg Terwingen telefoon van Humo met de mededeling dat hij op een bijeenkomst van Grijze Wolven geweest was. "Als ik dat had geweten, was ik er natuurlijk niet naartoe gegaan", zegt burgemeester Terwingen in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Ik heb er zelfs geen toespraak gehouden. Ik heb gewoon tussen pot en pint of eerder tussen thee en koffie heel praktisch geantwoord op vragen, over het slachten van schapen, en over problemen met bouwvergunningen. Er is niet over religie of politiek gepraat."

"De vzw zit ook verveeld met het verhaal, ze hadden me te goeder trouw uitgenodigd en zeiden: wij hebben er ook niets mee te maken", zegt Terwingen. "Als burgemeester ga ik in op de vraag van een vereniging. We hebben daar over gemeentelijke zaken gesproken. Ik begrijp niet hoe dat tot extremistische ideeën kan leiden. Ik was aanwezig bij een bijeenkomst van Turkse Maasmechelaars."

"Ik had geen tegenindicatie dat hier een probleem was"

Terwingen kent de vzw al langer. Hij benadrukt ook dat hij contact heeft met alle Turkse vzw's. Deze bijeenkomst woonde hij bij op uitnodiging van partijgenoot Mustafa Uzun, die later dit jaar schepen wordt in Maasmechelen. "Meneer Uzun lijkt mij een moderne Turk die zich niet laat meeslepen in religieuze afaires", zegt de CD&V'er. Uzun zelf benadrukt dat hij als gemeenteraadslid en toekomstig schepen "afstand houdt van alles wat niet in onze samenleving thuishoort". "Dat fascisme en racisme was misschien vroeger zo, maar toch zeker niet in onze gemeente."

De burgemeester zegt in "De wereld vandaag" ook dat hij ingegaan is op een uitnodiging van mensen die hij kende en benadrukt dat er "geen extremistische elementen aan de orde zijn geweest". "Ik leef in een multiculturele gemeente waarbij ik door vele verenigingen word gevraagd. Ik had geen tegenindicatie dat hier een probleem was. Je merkt dat je door de polarisatie die bepaalde mensen zoeken bijna je werk niet meer kan doen. Ik heb de N-VA nog niet gehoord. Ik kan hen geruststellen: ik was niet aanwezig op een bijeenkomst van de Grijze Wolven. Ik was aanwezig op een bijeenkomst van een 20-tal Turkse Maasmechelaren. Wat dat betreft, kunnen ze gerust zijn: ik zal de eerste zijn om niet aanwezig te zijn op een bijeenkomst van Grijze Wolven. Door de polarisatie die bepaalde partijen zoeken, kan je je werk bijna niet meer doen." 

Nog die avond zou ook Ömer Zararsiz, de grote baas van de Grijze Wolven, in België er het woord genomen hebben. "In alle bescheidenheid: ik ben de enige die daar het woord gevoerd heeft, zolang ik er ben geweest. Ik ga bevestigen noch ontkennen of deze bewuste man er bij was. Ik ben door een aantal mensen verwelkomd. Het kan zijn dat hij er was, maar ik kan geen gezicht op hem plakken." 

De lokale N-VA - die samen met CD&V en Open VLD Maasmechelen bestuurt - noemt "de kritiekloze aanwezigheid van eender welk politicus op een bijeenkomst van de Grijze Wolven niet aanvaardbaar". De Vlaams-nationalisten zullen zich naar eigen zeggen "in alle kalmte intern beraden" over de zaak en hun coalitiepartners erover aanspreken. "In ieder geval maakt dit het draagvlak voor de schepenwissel van CD&V later dit jaar niet groter", zegt lokaal woordvoerder Andy Pieters.

Open VLD en SP.A reageren afwachtend

Coalitiepartner Open VLD wil nog geen commentaar kwijt over de zaak. "We willen rustig afwachten wat er klopt en niet aan het verhaal en dan zullen we dat binnen de partij bekijken", klinkt het bij tweede schepen Erik Kortleven.

Ook oppositiepartij SP.A reageert afwachtend, maar vindt het niettemin "niet zo'n goed idee dat Terwingen er als burgemeester aanwezig was". "Ik heb begrepen dat hij het had over het offerfeest. We zijn nu aan het afwachten", stelt Daan Deckers. "We willen weten of hij effectief niet wist dat het een bijeenkomst was van de extreem nationalistische partij en wat er precies gebeurd is. Daar is nog veel onduidelijkheid over. We zullen de burgemeester erover aanspreken om zijn verhaal te horen. Voor de rest volgen we het op willen we nu geen verdere uitspraken doen."

Meest gelezen