Turkse minister daagt Nederland voor de rechter

De Turkse minister van Familiezaken Fatma Betul Sayan Kaya daagt de Nederlandse staat voor de rechter in verband met haar uitzetting op 12 maart. Dat heeft haar advocaat bevestigd aan de Nederlandse omroep NOS.

Kaya was naar Rotterdam gekomen om een toespraak te houden over het Turkse referendum over een uitbreiding van de macht van president Erdogan. Nederland had vooraf laten weten niet ingenomen te zijn met dergelijke campagne-achtige bezoeken van Turkse bewindslieden.

Volgens Kaya echter heeft Nederland haar niet uitgelegd waarom juist ze is uitgezet en is haar uitzetting dus onrechtmatig. Nog volgens Kaya is ze ruw en grof behandeld door de politie.

Blijkbaar had het Turkse consulaat in Rotterdam de komst van Kaya niet aangekondigd aan de stad, hoewel de Turkse consul volgens burgemeester Aboutaleb wel Turkse Nederlanders had opgeroepen om naar het consulaat te komen.

Daarop had Aboutaleb minister Kaya verboden het consulaat binnen te gaan. Uiteindelijk is ze als ongewenste vreemdeling de grens met Duitsland overgezet, van waaruit ze met de wagen naar Nederland was gereisd. 

Meest gelezen