Vereffening Arco rond, zoektocht naar vergoeding coöperanten kan beginnen

De vereffening van Arco is zo goed als rond. Dat schrijft De Tijd. Zoals verwacht blijft er onvoldoende geld over om de gedupeerde Arco-coöperanten te vergoeden. De bal ligt nu in het kamp van de regering.

Midden januari werd eigenlijk al duidelijk dat de vereffening van Arco - de voormalige financiële poot van de Christelijke Arbeidersbeweging - niet veel geld zou opleveren. In totaal zou er zo'n 600 miljoen euro nodig moeten zijn om de 800.000 coöperanten 40 procent van hun inleg terug te geven. Geld dat er niet is, want er zou maar zo'n 50 tot 100 miljoen euro overblijven.

De vraag is waar dat geld dan wel vandaan moet komen, want het Europees Hof van Justitie besliste eind vorig jaar dat Arco-coöperanten als aandeelhouders moeten worden beschouwd en niet als spaarders. Daardoor mag er geen belastinggeld worden gebruikt om ze te vergoeden.

Premier Charles Michel (MR) richtte kort daarna een "taskforce" op die met een plan B moet komen. Er wordt vooral gekeken naar staatsbank Belfius om het geld te vinden. De uiteindelijke beslissing zal bij de federale regering liggen.

Hoe dan ook is iedereen ervan overtuigd dat het dossier nu moet worden opgelost, al was het maar omdat de Arco-erfenis een beursgang of een privatisering van Belfius in de weg staat.