Vlaanderen krijgt eigen museum voor religieuze kunst in Leuven

In Leuven opent dit najaar een volwaardig museum voor religieuze kunst. Dat meldt Kerknet. Het nieuwe museum in de Abdij van Park in Heverlee wil volgens Kerknet de dialoog aangaan met culturen, godsdiensten en verschillende generaties.

Met de opening van het Museum Parkabdij krijgt Vlaanderen eindelijk zijn eigen variant van het bekende Nederlandse Museum Catharijneconvent in Utrecht, al heeft de Parkabdij in Heverlee het voordeel dat de beschikbare oppervlakte veel ruimer is. De insteek van het nieuwe museum is identiek aan die van het museum in Utrecht, met enerzijds een vaste collectie die een beeld schetst van de christelijke kunst- en cultuurgeschiedenis en anderzijds thematentoonstellingen.

Het museum wil ook kenniscentrum zijn voor christelijk en religieus erfgoed en het zal ondersteuning bieden aan kerkfabrieken, kloosters en instellingen voor de zorg en de ontsluiting van hun erfgoed. De eerste vleugel van de abdij, waar tijdelijke tentoonstellingen te zien zijn, opent al op 25 oktober van dit jaar. Er wordt naar gestreefd om tegen 2021 ook de tweede vleugel te openen. Tegen die tijd wordt een ambitieuze Norbertustentoonstelling uitgewerkt en opent ook de permanente tentoonstelling met de vaste collectie.

Meer informatie op http://www.museumparkabdij.be.

Meest gelezen