Woordvoerder Witte Huis verontschuldigt zich voor Hitler-uitspraak: "Ik heb het verknoeid"

Sean Spicer, de woordvoerder van het Witte Huis, heeft zich verontschuldigd voor zijn verwijzing naar Adolf Hitler tijdens de dagelijkse persbriefing. Hij had gezegd dat "zelfs een verachtelijke figuur als Hitler zich nooit had verlaagd tot het inzetten van chemische wapens" en dat Rusland daarom zijn steun aan de Syrische president Assad moet herzien.

"Ik wilde duidelijk een punt maken over de vreselijke acties van Assad tegen zijn eigen volk vorige week, door chemische wapens en gas te gebruiken. Ik ben in de fout gegaan door een ongepaste en ongevoelige verwijzing te gebruiken naar de Holocaust, die met niets vergeleken kan worden", zegt Spicer tijdens een interview met nieuwszender CNN. "Ik verontschuldig me daarvoor, het was een fout om dat te doen."

De woordvoerder had eerder nog geprobeerd om de schade te beperken door te zeggen dat hij op geen enkele wijze de gruwel van de Holocaust wilde milderen, en dat elke aanval op onschuldige mensen verwerpelijk en onvergeeflijk is.

Zijn uitspraken leidden tot grote verontwaardiging. Het Anne Frank-centrum in New York eiste het ontslag van de woordvoerder, terwijl het American Jewish Committee het voorval op Twitter "ongehoord" noemde. En ook Nancy Pelosi, leider van de Democratische minderheid in het Huis van Afgevaardigden, eiste het ontslag van Spicer: "Terwijl de Joodse families in de VS het Pesach-feest vieren, minimaliseert de woordvoerder van het Witte Huis de horror van de Holocaust", zei ze in een mededeling, waarin ze ook vroeg dat president Donald Trump afstand nam van de uitspraak.

Op CNN zei Spicer nog dat hij zich voortaan zal focussen op Assad, zoals hij dat eerder al had moeten doen. "Ik realiseer me dat ik een fout heb gemaakt en heb op geen enkele manier voor afleiding willen zorgen voor de agenda van de president", liet hij nog weten.

"Ik heb het verknoeid"

Toevallig moest Spicer daags na zijn uitschuiver komen opdraven in een gesprek in Newseum, een museum over nieuws in Washington. Interviewster Greta van Susteren begon het gesprek natuurlijk met een vraag over zijn blunder. 

Een opvallend rustige en nederige Spicer gaf zijn fout ootmoedig toe. "Ik heb een fout gemaakt. Ik kan het niet anders zeggen. Ik ben over iets begonnen, waarover ik niet had moeten beginnen. En ik heb het verknoeid."

Spicer zei dat iedereen wel eens fouten maakt en ondanks het feit dat de reacties bikkelhard waren zegt hij gemerkt te hebben dat mensen hem vergeven. "Het leven bestaat erin dat je inziet dat je fouten maakt en ze toegeeft. En dat heb ik gedaan."

Meest gelezen