Wordt "drakenbloed uit Komodo" het nieuwe super-antibioticum?

Het bloed van de beruchte 'komododraken' uit Indonesië bevat mogelijk de sleutel voor de aanmaak van nieuwe antibiotica die erg resistente bacteriën kunnen uitschakelen. Uit Amerikaanse tests blijkt dat een synthetische molecule op basis van dat element ontstoken wonden in muizen kan genezen. Of dat ook voor mensen geldt, moet nog blijken.

Het is al langer een kopzorg van medici: veel bacteriën blijken alsmaar meer resistent te worden tegen de bestaande antibiotica, waardoor het gevaar op levensbedreigende infecties toeneemt.

Onderzoekers van de George Mason University in de Amerikaanse staat Virginia menen nu een mogelijke oplossing gevonden te hebben in het bloed van de reuzenvaranen op het geïsoleerde Indonesische eiland Komodo.

Het is al langer bekend dat dat roofdier, een reptiel dat drie tot uitzonderlijk vijf meter lang kan worden, meer dan 80 erg gevaarlijke bacteriën in zijn speeksel heeft. Als een prooi gebeten wordt, sterft die dan vrijwel altijd, ook als het dier in kwestie kan ontsnappen. 

De onderzoekers vroegen zich nu af waarom de 'draak' daar zelf blijkbaar geen last van heeft. Ze hebben nu een element ontdekt in het bloed van de varanen dat de dieren beschermt tegen de bacteriën. Ze zijn er nu bovendien in geslaagd om een synthetische molecule te produceren op basis van dat element in het 'drakenbloed'.

Volgens een studie in het magazine Nature zou uit testen blijken dat bij proefmuizen geïnfecteerde wonden genazen nadat ze behandeld waren met die molecule. Dat werkt zelfs tegen twee beruchte "super bugs" Pseudomonas aeruginosa en Staphlyoccus aureus, ook bekend als MRSA. Die blijken erg resistent te zijn tegen bestaande antibiotica. 

"Jurassic Park" in Indonesië?

De komodo- of reuzenvaranen zijn erg zeldzaam en komen enkel voor op enkele eilandjes in het oosten van Indonesië, namelijk op Komodo zelf en Rinca, Gila Motang en het grotere eiland Flores. Ze zijn beschermd, maar zijn de voorbije jaren ook uitgegroeid tot een toeristische attractie.

Een aantal reisagentschappen organiseren avontuurlijke vaartochten naar Komodo en Rinca, waar geïnteresseerden onder begeleiding van parkwachters het bos in kunnen trekken op zoek naar de 'draken'.

Die varanen kunnen erg snel en gevaarlijk zijn, maar leven vooral van apen, kippen, geiten en andere dieren die op de eilanden voorkomen. Op die eilanden leven overigens ook mensen, maar het gebeurt zelden dat mensen het slachtoffer worden van de varanen.  Wel zwermen de dieren blijkbaar steeds meer uit naar andere eilanden in de buurt en leiden ze daar tot ongerustheid bij de bewoners.

Meest gelezen