"Gefrustreerde Clinton schold haar eigen campagnestaf voortdurend uit"

De verkiezingscampagne van de Democrate Hillary Clinton vorig jaar baadde al lang voor de dramatische afloop in frustratie en woede. Dat staat in een boek dat binnenkort gepubliceerd wordt. Ondanks een enorm budget van 1,2 miljard dollar slaagde die campagne er niet in om haar echt te lanceren en vooral de slopende strijd tegen de andere Democraat Bernie Sanders werkte Clinton erg op de zenuwen.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Het boek "Shattered: Inside Hillary Clinton's Doomed Campaign" is van de hand van twee ervaren Witte Huis-correspondenten Jonathan Allen van het magazine Politico en Amie Parnes van het blad The Hill. Zij  hebben tal van stafleden van Clinton geïnterviewd en daaruit kwam een ontnuchterend beeld van hoe de campagne al vrij vroeg in het honderd liep en hoe woedend Clinton en haar echtgenoot daarop reageerden.

Zo ging Hillary Clinton iets meer dan een jaar geleden al door het lint toen ze verrassend de voorverkiezingen in de industriestaat Michigan verloor aan de meer linkse Bernie Sanders. Michigan en andere staten in de regio hadden een thuismatch moeten zijn, maar Hillary trok er geen lessen uit en zou zes maanden later het presidentschap verliezen aan Donald Trump, net in die staten.

De auteurs beschrijven hoe een gefrustreerde en zwaar vermoeide Clinton erg zwaar uitviel naar haar eigen campagnestaf, maar nooit de schuld bij zichzelf legde. Pas in de laatste week voor de echte verkiezingen zou Clinton in allerijl nog campagne zijn gaan voeren bij blanke fabrieksarbeiders in de "Rust Belt", waar ze zich tevoren enkel richtte op de minderheden. Het was te laat, die mensen waren toen al op de hand van de Republikein Donald Trump.

"Het was nooit de schuld van Hillary zelf"

Naarmate de uitputtingsslag met Bernie Sanders duurde, werden de spanningen in het Clinton-kamp steeds groter. Niet enkel Hillary, maar ook haar echtgenoot ex-president Bill Clinton, kwam zich regelmatig moeien en ook hij schold de medewerkers de huid vol.

Uit de vele interviews bleek dat de Clintons ook later in de campagne niet van koers veranderen en dezelfde fouten bleven maken. De schuld lag ook nooit bij hen, maar wel bij de stafmedewerkers of andere adviseurs die "niet genoeg werkten" of "er niet in slaagden om de economische boodschap van Clinton over te brengen".

Blijkbaar merkten ze zelf echter te laat dat de mensen die eerst achter Sanders aanholden, nadien vonden dat ze gehoor kregen bij Donald Trump, al stond die aan de andere kant van het politieke spectrum.

Volgens de auteurs liep de nochtans peperdure campagne van de Clintons fout al lang voor de verrassende verkiezingen van begin november die Donald Trump aan de macht brachten.

Meest gelezen