"Wandelbus" in Gent voorlopig alleen op vrijdag en zaterdag

Mensen met een verminderde mobiliteit kunnen voortaan op vrijdag en zaterdag tussen 11 en 23 uur gebruikmaken van een "wandelbus" in het voetgangersgebied. De stad Gent vond een tussenoplossing, tot een juridisch probleem rond het contract voor de definitieve "wandelbus" is opgelost, bevestigt de Gentse schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen).
Het circulatieplan in Gent is sinds maandag 3 april van kracht.

Het wandelbusje, met plaats voor negen personen, zal vrijdag voor het eerst stapvoets een vast lusvormig traject herhalen langs en door het voetgangersgebied. De dienst is gratis en laagdrempelig. "Mensen met een verminderde mobiliteit die willen gebruikmaken van het wandelbusje, kunnen een signaal geven aan de chauffeur", zegt schepen Watteeuw. "De chauffeur kan, indien nodig, ook assisteren bij het op- en afstappen."

De stad Gent voorziet een jaarlijks budget van een half miljoen euro om een vervoersmaatschappij een elektrisch busje elke dag van de week het traject te laten rijden. Maar een kandidaat die naast het contract greep, trok recent naar de Raad van State, waardoor de invoering vertraging oploopt. "Het is niet abnormaal dat dit gebeurt bij gunningen, dat is 'part of the game', we proberen daar nu goed mee om te gaan", zegt Watteeuw. "Onze bezorgdheid voor mensen met een beperking noopt dat dit als tussenoplossing voor hoogstens enkele maanden wel kon."

De wandelbus op vrijdag en zaterdag wordt ingezet binnen een raamcontract met een dienstverlener die de dienst Service en Logistiek van de stad Gent lopende heeft. "We hebben bewust voor vrijdag en zaterdag gekozen omdat we weten dat het dagen zijn waarop de meeste mensen naar Gent komen."

Meest gelezen