Assad: "Berichten over gifgasaanval zijn 100% vervalst"

Volgens de Syrische president Bashar al-Assad zijn de verslagen over de chemische aanval op de stad Khan Shaykhun "100% vervalst". Hij houdt vol dat "er geen bevel was om een aanval uit te voeren" en herhaalt dat zijn regime in 2014 alle chemische wapens heeft overgedragen aan de Verenigde Naties.

In een exclusief interview met het Franse persagentschap AFP ontkende Assad alle betrokkenheid bij de aanval op Khan Shaykhun waarbij 89 doden zijn gevallen. Getuigen maakten melding van een bombardement door vliegtuigen. Rusland -een bondgenoot van Assad- bevestigt dat, maar zegt dat de vliegtuigen een opslagplaats geraakt hebben waar de lokale rebellen chemische wapens hadden opgeslagen.

Assad herhaalde aan AFP dat hij in 2013 zijn arsenaal aan chemische wapens heeft opgegeven. "Zelfs als we er nog hadden, zouden we dat niet gebruiken", klonk het. 

Meer nog: volgens Assad heeft het Westen het verhaal over de chemische aanval verzonnen om een excuus te hebben voor de raketaanval op de Syrische luchtmachtbasis Shayrat enkele dagen later.

De Syrische president wil enkel een onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen in Khan Shaykhun toelaten als het zeker is dat dat "niet gebruikt zal worden voor politieke redenen". 

VS: "Communicatie toont aan dat Assad verantwoordelijk is"

Een ander geluid klinkt er vanuit de Verenigde Staten. Volgens een hooggeplaatste functionaris in de VS hebben de inlichtingendiensten een communicatie onderschept tussen Syrische chemische en militaire experts, waarin ze de voorbereidingen voor een aanval met saringas bespraken.

In de uren na de aanval werd alle vergaarde informatie geanalyseerd, om de verantwoordelijkheid te kunnen bepalen voor het gebruik van chemische wapens in het noordwesten van Syrië, waarbij zeker zeventig mensen omkwamen. Eerder al verklaarden VS-functionarissen dat het "geen twijfel" lijdt dat de Syrische president Bashar al-Assad verantwoordelijk is voor de aanval.

De functionaris benadrukte tegenover CNN wel dat de VS niet op de hoogte was dat de aanval op til was. Naar verluidt wordt zodanig veel informatie verzameld in Syrië en Irak dat het materiaal pas verwerkt wordt als daar een concrete aanleiding voor is.

Informatie over Russische betrokkenheid is er voorlopig niet, zegt CNN. Volgens de anonieme bron van de nieuwszender is het waarschijnlijk dat Rusland voorzichtiger is in zijn communicatie. Woensdag nog zei VS-president Donald Trump dat het "mogelijk" is dat Rusland op de hoogte was van de aanval. Zowel Syrië als Rusland houdt vol niets met de aanval te maken te hebben.
 

Meest gelezen