CIA-directeur: "Wikileaks gedraagt zich als vijandige inlichtingendienst"

CIA-directeur Mike Pompeo noemt de klokkenluiderswebsite Wikileaks een "vijandige inlichtingendienst", omdat ze onder meer "op vraag van Rusland" gelekte documenten verspreiden. Pompeo deed de uitspraken tijdens een toespraak bij denktank Center for Strategic and International Studies in Washington DC.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De klokkenluiderswebsite Wikileaks heeft tijdens de Amerikaanse kiescampagne e-mails vrijgegeven die door hackers van de servers van de Amerikaanse Democratische partij (DNC) waren geplukt. Volgens de CIA-topman heeft de klokkenluiderswebsite die gelekte documenten verspreid op vraag van de Russische inlichtingendiensten en gedraagt de site zichzelf ook als "een vijandige inlichtingendienst".

"Ze geven niet om de schade die ze aanrichten aan onze nationale veiligheid of de levens die ze in gevaar brengen", zegt Pompeo kordaat. Hij voegt er bovendien aan toe dat de klokkenluiderswebsite mensen zou aanmoedigen om jobs te zoeken bij de inlichtingendiensten om zo informatie aan hen te lekken. "Er zijn geen andere woorden voor: Wikileaks is een vijandige inlichtingendienst."

De uithaal naar Wikileaks is opmerkelijk, want toen hij vorige zomer nog gewoon Republikeins senator was, stuurde hij een Twitterbericht de wereld in waarin hij het lek van de DNC toejuichte. "Nog meer bewijs nodig dat president Obama van alles wist? BETRAPT: 19.252 via Wikileaks gelekte DNC-mails", stond er in het bericht met daaronder een link naar een rechtse nieuwssite. De tweet kwam ook aan bod bij zijn hoorzitting toen hij CIA-directeur zou worden.

De klokkenluiderswebsite Wikileaks verdedigt zich onder meer door op Twitter te linken naar de "Syria Files", 2,3 miljoen gelekte documenten van het Assad-regime in Syrië. De Syrische president is een bondgenoot van Rusland. Hiermee probeert de klokkenluiderswebsite aan te tonen dat ze niet worden gestuurd vanuit Moskou.

Meest gelezen