Hogere tarieven bij de tandarts, maar we merken het (voorlopig) niet

De tarieven bij de tandarts gaan omhoog, maar de patiënt zal dat niet merken. Het remgeld, het aandeel dat je zelf betaalt, stijgt niet tot eind dit jaar. Daarover hebben de tandartsen en ziekenfondsen een principe-akkoord bereikt. Volgend jaar kan het remgeld wel stijgen, maar niet voor kinderen, voor preventieve controles en voor patiënten die recht hebben op een verhoogde terugbetaling.
Reporters

De tandheelkundigen en de ziekenfondsen hebben een principe-akkoord bereikt "dat de tariefzekerheid voor de patiënten verzekert vanaf 1 mei", meldt het Riziv. De honoraria worden aangepast aan de stijgende kosten van materiaal en instrumenten. Voor bepaalde technische ingrepen komen er maximumtarieven.

Tandartsen mogen vanaf dit jaar dus meer aanrekenen, maar het aandeel wat we zelf betalen, verandert niet. Het zogenoemde remgeld voor patiënten blijft dit jaar gelijk. In 2018 stijgt het remgeld wel, maar niet voor kinderen, voor preventieve tandzorg en voor patiënten die recht hebben voor een verhoogde tegemoetkoming.

Bovendien zal de tandzorg voor kankerpatiënten beter worden terugbetaald.

"Niet alle kosten zijn gedekt"

Eerder dit jaar raakten de tandartsen en de ziekenfondsen het niet eens over nieuwe tarieven. Nu dus wel, maar het nieuwe akkoord dekt zeker nog niet alle hogere kosten voor de tandartsen, zoals materiaal voor vullingen of toestellen, zegt Stefaan Hanson, woordvoerder van het Verbond van Vlaamse Tandartsen.

"In het principe-akkoord wordt enkel deels tegemoetgekomen aan de gestegen kosten van praktijkvoering. Structureel blijft er een onderfinanciering bestaan. Voor heel wat zaken is er geen terugbetaling of onvoldoende terugbetaling. Ook de leeftijdslimieten voor terugbetaling zijn niet aangepast."

De tandartsen-vertegenwoordigers gaan het akkoord over de tarieven wel verdedigen bij hun achterban. Het akkoord gaat pas in als 60 procent van de tandartsen het goedkeurt.

Meest gelezen