Hogesnelheidslijn sputtert, miljoenenboete voor Nederlandse Spoorwegen

De Nederlandse Spoorwegen (NS) moeten een boete betalen aan de Nederlandse overheid omdat de hogesnelheidslijn tussen Schiphol, Rotterdam en België niet goed werkt. Op dat traject vallen de treinen veel vaker uit dan op andere verbindingen in Nederland, de NS komt haar prestatieafspraken niet na, zegt de Nederlandse staatssecretaris van Infrastructuur. De NS zelf reageert "verbijsterd".

Staatssecretaris Sharon Dijksma maakte vanmorgen bekend dat de NS en spoorbeheerder ProRail elk een grote boete moeten betalen. Op de hogesnelheidslijn naar Schiphol vallen de treinen veel vaker uit dan op andere trajecten en zijn er ook te weinig zitplaatsen voor de reizigers. Ze komen hun prestatieafspraken niet na, zegt de minister. Voor de NS komt de boete neer op 1,25 miljoen euro, voor ProRail op 1,05 miljoen euro.

NS-topman Van Boxtel is naar eigen zeggen verbijsterd. "Ik heb het idee dat ik in een verkeerd toneelstuk ben terechtgekomen." De NS erkende vorig jaar al dat het beter moet met de hogesnelheidslijn en startte een verbeteringsprogramma op. "Allemaal in samenspraak met het ministerie. En dan krijg je een jaar later alsnog een boete opgelegd. Ik kan dit niet uitleggen", zegt hij bij de Nederlandse omroep NOS.

Dijksma zegt dat ze tevreden is over het verbeteringsprogramma, "maar over 2016 bekeken is het gewoon niet gelukt om de afspraken na te komen. Ik hoop van harte dat het dit jaar beter gaat".

Meest gelezen