Video player inladen...

Motorrijder en autobestuurder vergeven elkaar in campagnespot

In het kader van een nieuwe campagne die autobestuurders en motorrijders oproept om meer rekening met elkaar te houden, hebben twee duo's die ooit samen in een verkeersongeval waren betrokken, elkaar weergezien. Vooral de ontmoeting tussen Ron en Rudi uit Antwerpen grijpt naar de keel.

Binnenkort gaat overal in Vlaanderen de campagne "Motorrijders en automobilisten, hou rekening met elkaar!" van start. Daarmee wil Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) de beide categorieën weggebruikers sensibiliseren over de omgang met elkaar. Al te vaak raken automobilisten en motorrijders samen in een ongeval betrokken waarbij vooral die laatsten zich kwetsen of zelfs de dood vinden.

Naast affiches langs gewest- en autosnelwegen en radiospots, bevat de campagne twee tv-spots waarbij telkens een motorrijder en een autobestuurder die ooit samen een ongeval hadden elkaar weerzien. Zo kijken autobestuurder Christine en motorrijder Philippe uit West-Vlaanderen elkaar een jaar nadat ze op elkaar zijn gebotst weer in de ogen.

Ook motorrijder Ron en autobestuurder Rudi uit Antwerpen zien elkaar weer en dit zes jaar nadat Ron met een te hoge snelheid met zijn motor tegen de wagen van Rudi botste die hem geen voorrang had verleend. Hun ontmoeting is bijzonder aangrijpend (zie video onder).

"Ik neem je niks meer kwalijk, je moet er niet van wakker liggen"

Hoewel de rechterarm van Ron zes jaar na de feiten nog steeds verlamd is en hij ook nu nog reeksen operaties ondergaat, koestert hij geen wrok jegens Rudi. Nochtans heeft die laatste zich lang schuldig gevoeld, zegt hij in Het Nieuwsblad. Ron stelt hem echter meteen gerust. "Ik vind het tof dat je naar dit gesprek bent gekomen", zegt hij. "Ik vind het heel knap."

"Jij moet je handicap met je meedragen", zegt Rudi nadat ze samen op het ongeluk hebben teruggeblikt. "Ik neem je dat niet kwalijk", luidt het antwoord van Ron die zijn hand op de schouder van Rudi legt. "Kijk eens naar mij."

"Ik leef meer op mijn gevoelens", gaat Ron met een krop in de keel voort. "Ik tast meer de dag af. Ik ben emotioneler. Ik heb hier meer aan... Mijn ogen zijn hierdoor opengegaan."

De twee besluiten het gesprek met een innige knuffel. "Ik neem je niks meer kwalijk", klinkt de stem van Ron op het einde als voice-over. "Ik ben helemaal niet kwaad en ik draag helemaal geen wrok. Totaal niet. Dat zweer ik je. Je moet er niet van wakker liggen."

Bekijk de ontmoeting van Ron en Rudi:

Bekijk de ontmoeting van Philippe en Christine:

Meest gelezen