Noord-Korea trommelt pers op voor inhuldiging van een straat

In Noord-Korea is de buitenlandse pers urenlang bezig gehouden voor een speciaal event met dictator Kim Jong-un. Achteraf bleek dat het enkel ging om de inhuldiging van een nieuwe straat in de hoofdstad Pyongyang. Verwacht wordt dat Noord-Korea een van de volgende dagen een nieuwe kernproef zou houden, wat de spanningen nog verder kan opkloppen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Een groot en belangrijk evenement", zo kondigden de medewerkers van het perscentrum in Pyongyang een gebeurtenis aan waarvoor ze de verenigde buitenlandse pers meenamen. De journalisten mochten geen gsm's, computers of water meenemen.

De verwachtingen waren hooggespannen toen de journalisten in bussen werden weggereden naar het "Paleis van de Cultuur" voor een veiligheidscontrole van twee uur om tenslotte aan te komen bij een plaats waar een nieuwe straat met woontorens werd ingehuldigd.Daarvoor waren tienduizenden feestelijk uitgedoste mensen die er de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te zien kregen.

De teleurstelling van de journalisten was echter groot, want zij hadden gehoopt dat ze de geheime nucleaire testsite van Punggye-ri zouden mogen bezoeken, maar dat was dus niet het geval. Wat de precieze reden was om de buitenlandse pers een straat te zien inhuldigen, is niet duidelijk. (Meer tekst onder de foto)

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Zaterdag nieuwe kernproef?

De verwarring komt op een ogenblik dat er veel buitenlandse journalisten in Noord-Korea zijn voor de feestelijkheden naar aanleiding van de 105e geboortedag van Kim Il-sung, de grootvader van de huidige leider en stichter van het communistische regime in Noord-Korea.

Die geboortedag is zaterdag. Waarnemers verwachten dat Noord-Korea dan voor de zesde keer een kernproef zal uitvoeren. De voorbije weken en maanden zijn er al tal van rakettesten geweest, ook zal zijn die in strijd met internationale afspraken.

Een nieuwe atoomproef zal vrijwel zeker de spanningen op het Koreaanse schiereiland nog verder opvoeren. De VS hebben een vloot met het vliegdekschip USS Carl Vinson gestationeerd nabij Korea. Die telt tal van gevechtsvliegtuigen, maar wellicht belangrijker is dat begeleidende kruisers uitgerust met Aegis-systemen voor het onderscheppen van vijandelijke raketten.

China heeft de VS intussen opgeroepen om geen militaire actie tegen Noord-Korea te ondernemen, maar tegelijk wil Peking dat Pyongyang het kernprogramma opschort en geen nieuwe testen meer uitvoert.

Veel geblaat en weinig wol of toch kans op oorlog?

De spanningen in Korea nemen dan  wel gevoelig toe, het is weinig waarschijnlijk dat de Verenigde Staten -net zoals in Syrië eerder- militaire actie gaan ondernemen tegen Noord-Korea.

Dat zou vrijwel zeker tot repressailles leiden van het communistische regime tegen Zuid-Korea en Japan, bondgenoten van de VS en repercussies hebben in het hele Verre Oosten, al was het maar omdat twee -en met China mogelijk drie- economische locomotieven van de regio zouden getroffen worden, wat een hypotheek na leggen op de ontwikkeling van het Verre Oosten. 

Eén van die gevolgen zou de VS en China kunnen meesleuren. Bij de Koreaanse Oorlog (1950-1953) raakten beiden ongewild slaags door het verkeerd inschatten van elkaars objectieven. Niemand zit op een herhaling daarvan te wachten.

Een escalatie per ongeluk is nooit uit te sluiten, zeker nu zowel de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un als VS-president Donald Trump als onvoorspelbaar beschouwd worden en elkaars zetten op het schaakbord verkeerd zouden kunnen interpreteren als een bedreiging. 

Pleiades CNES/Airbus DS/38 North/Spot Image

De nucleaire testsite van Punggye-ri in het oosten van Noord-Korea op satellietfoto

Meest gelezen