Ook voedingsgewoonten vader beïnvloeden gezondheid baby

Niet enkel slechte voedings- en andere leefgewoonten van de zwangere moeder vergroten het risico op overgewicht van het kind op latere leeftijd. Dat is ook het geval voor de slechte leefgewoonten van de vader tijdens de ontwikkeling van de spermacellen. Dat blijkt uit het onderzoek aan de KU Leuven.
© Zoonar/C.Partners - creative.belgaimage.be

De onderzoekers baseren hun conclusies op de eerste resultaten van de zogenoemde MANOE-studie, waarin de leefgewoonten van de vader en de moeder worden vergeleken met de evolutie van het DNA van de foetus en het kind.

Uit de eerste resultaten blijkt dat de voeding van de moeder voor en tijdens de zwangerschap het risico op overgewicht kan vergroten. De vroege zwangerschap blijkt daarbij de meest gevoelige periode te zijn.

Ook kinderen van vrouwen die gedurende lange tijd - meer dan 6 maanden voor en/of tijdens de hele zwangerschap - een foliumzuursupplement innamen, lopen een groter risico.

Uit het onderzoek blijkt echter dat ook slechte leefgewoonten van de vader tijdens de drie maanden dat spermacellen zich ontwikkelen, eveneens het risico op obesitas bij kinderen vergroot.

Epigenetica

De manier waarop de voedingsgewoonten van de moeder en de vader een invloed kunnen hebben op de gezondheid van het kind op latere leeftijd, ligt in de epigenetica.

Bij die epigenetica treden er veranderingen op in het DNA, zoals "methylatie". Daarbij krijgen bepaalde genen al dan niet een methylgroep, die de genen kan aan- of afzetten. 

Die kleine veranderingen in het DNA, die plaatsvinden tijdens de ontwikkeling van het embryo, kunnen blijvende veranderingen teweegbrengen die de gezondheid van het kind op latere leeftijd beïnvloeden.

De veranderingen kunnen worden veroorzaakt door de voeding van de moeder, bij de man wordt het methylatie-patroon vastgelegd tijdens de periode waarin de spermacellen zich ontwikkelen. Dat duurt zo'n drie maanden, en gedurende die periode kan de voeding van de vader veranderingen in de methylatie veroorzaken die uiteindelijk doorgegeven worden aan het kind. Dat blijkt onder meer het geval te zijn met genen die een verband houden met obesitas.

Gezonde levensstijl

Sara Pauwels (Departement Omgeving en Gezondheid) en Lode Godderis (Arbeidsgeneeskunde) berichten over de resultaten van het onderzoek in een blog op de Dagkrant van de KU Leuven.

Pauwels en Godderis raden koppels met een zwangerschapswens dan ook aan om vooraf naar de huisarts te gaan voor een check-up, en samen een gezonde levensstijl - stoppen met roken, gezonde voeding, voldoende fysieke activiteit...- aan te nemen.

Omdat de vroege zwangerschap - zelfs wanneer men nog niet weet dat men zwanger is - de meest gevoelige periode lijkt, dienen vrouwen met een zwangerschapswens al meteen een gezonde levensstijl aan te nemen.

De inname van het foliumzuursupplement dient te gebeuren zoals de Vlaamse overheid aanraadt: starten 4 weken voor de conceptie en stoppen na de twaalfde week van de zwangerschap. Het innemen van foliumzuur, dat vroeger vitamine B11 genoemd werd, voor en in het begin van de zwangerschap, vermindert aanzienlijk de kans op een open rug, een hazenlip, anencefalie - een dodelijke verminderde ontwikkeling van de hersenen -, en mogelijk nog een aantal andere aandoeningen bij de baby.

Meest gelezen