Rusland gaat Eurovisiesongfestival dit jaar niet uitzenden

De Songfestivalrel tussen Oekraïne en Rusland breidt nog verder uit: Rusland gaat de jaarlijkse liedjeswedstrijd niet uitzenden uit onvrede. De reactie van Moskou komt er omdat Oekraïne als organisator dit jaar de Russische kandidate de toegang tot het land verbiedt.

"Perviy Kanal (red. de openbare televisiezender die de wedstrijd normaal uitzendt) vindt de weigering van de Oekraïense autoriteiten ongegrond. Het gaat om een poging van Oekraine om de wedstrijd te politiseren", klinkt het tijdens een nieuwsuitzending van de publieke zender. "In de huidige situatie acht Perviy Kanal het dan ook onmogelijk om Eurovision 2017 uit te zenden", aldus de nieuwslezeres.

Het Eurovisiesongfestival vindt in mei plaats in de Oekraïense hoofdstad Kiev. De veiligheidsdiensten van het Oost-Europese land hebben de Rusissche kandidate Joelja Samojlova een drie jaar durend verbod opgelegd om het land binnen te komen, vanwege een concert dat ze twee jaar geleden gaf op de Krim, na de annexatie van dat schiereiland door Rusland.

De European Broadcasting Union (EBU) had daarop voorgesteld om de Russische kandidate te laten optreden in eigen land, en dat live uit te zenden in de concerthal in Kiev, maar daar willen de Russische openbare zender en de Oekraïense autoriteiten niet van weten.

De Russische zangeres heeft al de openingssong van de Paralympics in Sotsji op haar palmares staan en zou in Kiev meedingen naar de overwinning met het nummer "Flame is burning". Samoilova raakte in haar kindertijd verlamd en gebruikt sindsdien een rolstoel.

Meest gelezen