Rusland veroordeeld voor reddingsactie Beslan: "Zwaar in gebreke gebleven""

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft geoordeeld dat Rusland zwaar in gebreke is gebleven bij de afhandeling van de gijzelingsactie in Beslan in 2004. Bij die Russische interventie kwamen toen 186 kinderen om. Rusland gaat de veroordeling aanvechten.

Op 1 september 2004 gijzelen Tsjetsjeense rebellen meer dan 1.100 schoolkinderen in Beslan, in Noord-Ossetië. De Russische veiligheidsdienst slaagt er na enkele dagen in een einde te maken aan de gijzelingsactie, maar er vallen 334 à 385 doden, onder wie ook 186 kinderen.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt nu dat Rusland in gebreke is gebleven in de zaak. Volgens het Hof heeft Rusland te weinig gedaan om de gijzelaars te beschermen. Ook voor de aanval zouden de scholen in die buurt te weinig zijn beschermd, ondanks onheilspellende berichten over de veiligheid in het gebied.

Het dodental liep volgens het Hof ook zo hoog op, omdat de Russische veiligheidsdiensten gebruikmaakten van tanks, granaatwerpers en vlammenwerpers, om de gijzelnemers te overmeesteren.

Rusland wil uitspraal aanvechten

Rusland wil het oordeel van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens binnen de drie maanden aanvechten. Het Russische ministerie van Justitie in Moskou stelt dat verschillende conclusies van het hof ongegrond zijn en de argumenten weinig overtuigend.

Het hof veroordeelde Moskou er ook toe om 3 miljoen euro compensatie te betalen aan de 409 eisers bij het hof.

"We kunnen niet akkoord gaan met zo'n formulering. (...) Voor een land dat aangevallen wordt, zijn dergelijke formuleringen absoluut ontoelaatbaar", had Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov eerder al gezegd over het oordeel, dat momenteel nog niet rechtsgeldig is.
 

"Moeders van Beslan" niet tevreden

De voorzitster van de "Moeders van Beslan", Aneta Gavieda, noemde de compensatie van 3 miljoen pover.

Het bedrag moet verdeeld worden over de 409 eisers die het geding aangespannen hebben bij het Europees Hof. Het gaat om mensen die gegijzeld zijn, gewond geraakt zijn bij de gijzeling of om familieleden van gedode of gewonde gijzelaars.

"Iemand zal 5.000 euro krijgen, iemand anders 20.000 euro. Dat is een kleine som voor de geleden morele schade", zo zei ze aan het persbureau Tass.

In 2011 keerden Stefan Blommaert en Jan Balliauw terug naar Beslan:

Meest gelezen