Selectie voor Cannes is bekend: onder meer Coppola, Haneke en Haynes strijden om Gouden Palm

Sofia Coppola, Michaël Haneke en Todd Haynes zijn bij de 18 geselecteerden die meedingen naar de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes. "Le fidèle" van regisseur Michaël Roskam is buiten de selectie gevallen. Nochtans werd hij getipt als kanshebber voor de nominaties.

Michael Haneke maakt dit jaar na "Das weisse Band" (2009) en "Amour" (2012) kans op zijn derde Gouden Palm met "Happy end", waarin de Franse actrice Isabelle Huppert de hoofdrol vertolkt. Andere grote namen die meedingen naar de prijs zijn onder meer Sofia Coppola met "The beguiled" en Todd Haynes met "Wonderstruck". Ook Netflixproducties "Okja" en "The Meyerowitz Stories" en Amazonproducties "Wonderstruck" en "You Were Never Really Here" werden opgenomen in de selectie. Op de persconferentie zei festivaldirecteur Thierry Frémaux daarover: "Het festival is een laboratorium". 

De Belgische film "Le fidèle" van Michaël Roskam mét Matthias Schoenaerts werd niet genomineerd voor de Gouden Palm. Op voorhand was er nochtans druk gespeculeerd dat hij zeker kans maakte op een nominatie. 

Voor de Amerikaanse actrice Nicole Kidman wordt het een drukke tijd in Cannes. Ze speelt mee in maar liefst vier titels (twee in competitie, twee buiten competitie) van het festival: "The killing of a sacred deer", "The beguiled" "How to Talk to Girls at Parties" en de televisieserie "Top of the Lake". 

Uitzonderlijk: ook tv-reeksen halen de selectie

Het filmfestival van Cannes was nooit echt happig op het screenen van tv-reeksen, maar dit jaar maken de organisatoren meteen een uitzondering voor twee reeksen. Naast de nieuwe reeks van "Twin Peaks" zal ook het tweede seizoen van Jane Campion's "Top of the lake: China girl" gescreend worden in Cannes.

De nieuwe "Twin peaks"-serie krijgt zijn wereldpremière op het filmfestival van Cannes. De eerste twee afleveringen van de reeks zullen in aanwezigheid van regisseur David Lynch vertoond worden. De keuze voor Lynch en Campion is niet echt toevallig: beide zijn Gouden Palmwinnaars: Lynch met "Wild at heart" in 1990 en Campion met "The piano" in 1993. Daarmee is Campion nog steeds de enige vrouwelijke winnaar van de Gouden Palm.

Belgisch tintje

Er mogen dan wel geen Belgische kanshebbers voor de Gouden Palm zijn, ons land is indirect wel vertegenwoordigd op het festival. Een aantal Belgische coproducties dingen mee naar de prijs: "Rodin" van Jacques Doillon, "Loveless" van Andrey Zvyagintsev  en "L'Amant double" van François Ozon. In die laatste speelt ook de Belgische acteur Jérémie Renier mee. 

En ook in "Happy end" van Michael Haneke - toch wel een favoriet voor de prijs - vinden we een Belgische link in de vorm van actrice Laura Verlinden. 

Alle kanshebbers voor een Gouden Palm op een rij

 • "Wonderstruck" - Todd Haynes
 • "Le redoutable" - Michel Hazanavicius 
 • "The day after"- Hong Sangsoo
 • "Radiance" - Naomi Kawase
 • "The killing of a sacred deer" - yorgos Lanthimos
 • "A gentle creature" - Sergei Loznitsa
 • "Jupiter's moon" - Kornél Mundruczó
 • "L'amant double" - François Ozon
 • "You were never really here" - Lynne Ramsay
 • "Good time" - Benny & Josh Safdie 
 • "Loveless" - Andrey Zvyagintsev
 • "The meyerowitz stories" - Noah Baumbach
 • "In the fade" - Faith Akin
 • "Okja" - Bong Joon-Ho
 • "120 heartbeats per minute" - Robin Campillo
 • "The beguiled" - Sofia Coppola
 • "Rodin" - Jacques Doillon
 • "Happy end" - Michael Haneke

 De 70ste editie van het festival vindt plaats van 17 tot 28 mei. In totaal zullen er 49 films uit 29 landen vertoond worden. De opener van het festival is "Ismael ghosts" met kleppers als Marion Cotillard, Charlotte Gainsbourg en Louis Garrel. 18 films dingen mee in competitie. Vorig jaar ging de Gouden Palm naar "I, Daniel Blake" van Ken Loach.

Meest gelezen