Staatsveiligheid geërgerd over lekken en geruzie

Topman Jaak Raes van de Staatsveiligheid ergert zich over het politieke steekspel rond de nota's van zijn dienst over de Turkse Diyanet-moskeeën. Hij vindt het niet kunnen dat er wordt gelekt over zijn getuigenis in het Vlaams Parlement en dat nota's van zijn dienst integraal in de pers komen. Inmiddels mengt nu ook Vlaams fractieleider Matthias Diependaele (N-VA) zich in de discussie.

"Ik heb maandag een getuigenis afgelegd achter gesloten deuren", zegt Raes in Het Nieuwsblad. "Ik dacht dat we afspraken hadden gemaakt met het parlement dat daar niets uit naar buiten zou komen. Dan kan ik alleen betreuren dat er gelekt wordt en kan ik alleen betreuren dat nota's van de Staatsveiligheid integraal in de krant staan."

Raes stuurt een duidelijke boodschap uit naar de politieke wereld. "Dat zie je nergens ter wereld, behalve in bananenrepublieken. En ik mag hopen dat we dat nog niet zijn." 

Politiek gehakketak duurt voort

Intussen lijkt de N-VA niet van plan in te binden. Vooral de kritische nota die minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gisteren op zijn website plaatste, blijkt moeilijk te liggen. Als voogdijminister van de Staatsveiligheid tikte Geens Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) op de vingers omdat ze informatie van de Staatsveiligheid publiek heeft gemaakt zonder overleg vooraf.

Homans schoot meteen terug en merkte op dat Geens in het verleden zelf publiek over de Diyanet-rapporten van de Staatsveiligheid heeft gesproken. Daarbij dient wel te worden opgemerkt dat Geens niet op de inhoud ervan inging. 

In Het Nieuwsblad krijgt Homans bijval van Vlaams fractieleider Matthias Diependaele (N-VA). "Ik voel mij eerlijk gezegd niet zo veilig nu ik weet dat de minister van Justitie op die Turkse inlichtingendiensten rekent om te zorgen voor onze veiligheid", sneert hij. "We gaan toch niet aanvaarden dat onze veiligheid van hún veiligheidsdiensten afhangt. De justitieminister kan daar toch iets aan doen?"

In zijn nota van gisteren, had Geens aangevoerd dat de relaties van de Staatsveiligheid met "haar buitenlandse bronnen en partners" in het gedrang kunnen komen als er hier vertrouwelijke informatie wordt gelekt. Diependaele legt meteen een verband met de financiering van de Staatsveiligheid. Hij vindt dat Geens meer budget moet vragen. "Zodat we tenminste zelf onze informatie kunnen vergaren. De topman van de Staatsveiligheid heeft al meerdere keren gezegd dat ze onderbemand zijn."

Meest gelezen