Trump keert zijn kar over de NAVO, China en Rusland

De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens een persconferentie en verschillende interviews duidelijk gemaakt dat hij zijn buitenlandbeleid over een andere boeg wil gooien. Verschillende verkiezingsbeloftes gingen op de schop. De NAVO blijkt plots helemaal niet zo "overbodig" meer.
AFP or licensors

Tijdens zijn kiescampagne ging Donald Trump hard tekeer over een aantal buitenlandse thema's. China misbruikte zijn munt om Chinese producten vlotter te kunnen exporteren (wat dan weer Amerikaanse jobs kostte) en de NAVO was overbodig geworden.

De Amerikaanse president stond dan weer te trappelen om de Russische president Vladimir Poetin beter te leren kennen en zijn campagneteam bleek warme banden met Moskou te onderhouden. De afgelopen dagen waait er duidelijk een nieuwe wind door het Witte Huis, want over China, Rusland en de NAVO denkt Trump nu heel anders.

NAVO

Gisteren kreeg Trump bezoek van de NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg. Trump had wellicht wat goed te maken, want tijdens zijn campagne had hij de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie nog "overbodig" genoemd.

Maar op de gezamenlijke persconferentie was daar nauwelijks iets van te merken. Trump roemde de historische verwezenlijkingen van de NAVO en had het over "onze grote alliantie" en "laten we onze samenwerking versterken". Zelfs het hell hole Brussel bleek plots mee te vallen. "Ik kijk uit naar mijn trip naar Brussel" (nvdr: voor de NAVO-top).

Trump bleef wel bij een oude eis. Hij benadrukte nog eens dat de NAVO-lidstaten "hun eerlijke bijdrage" moeten betalen, namelijk 2 procent van het bbp en dat de VS niet zomaar het tekort zal bijpassen zoals in het verleden. Stoltenberg bevestigde dat dat besproken zou worden.

China

Ook China blijkt plots in een veel hogere schuif van het Oval Office te liggen. Tijdens zijn campagne had hij Peking nog "een grote kampioen in het manipuleren van munten" genoemd. Hij had beloofd om China een muntmanipulator te noemen op de eerste dag van zijn presidentschap.

Niets bleek minder waar. Niet alleen heeft hij die woorden niet meer herhaald als president, gisteren had hij het over "de goeie chemie" tussen hem en president Xi Jinping tijdens het bezoek van die laatste aan de VS vorige week.

"Ik denk dat China ons wil helpen met Noord-Korea", zei Trump ook. Dat deed velen veronderstellen dat Trump mogelijk zijn toon over de koersmanipulatie wijzigt in ruil voor een Chinese helpende hand in Noord-Korea en met een handelsovereenkomst in het achterhoofd.

Rusland

De banden tussen het campagneteam van Trump en Rusland zijn sinds zijn verkiezing niet meer uit de media te branden en een officieel onderzoek loopt nog. Trump zelf sprak tijdens de campagne met lovende woorden over Poetin en dat ze "zeer goed overeen zouden komen".

Van die veelbelovende band tussen de VS en Rusland blijft niets meer over. Trumps aanval op een Syrische luchtmachtbasis joeg Moskou de gordijnen in. Gisteren kon de VS-minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson bij een bezoek aan het Kremlin de communicatie weer enigszins herstellen, maar hartelijk is het allemaal zeker niet. "Onze relatie heeft een historisch dieptepunt bereikt", zei Trump gisteren.

Shift

Trump lijkt in ieder geval zijn buitenlandbeleid op kruissnelheid te brengen. Tijdens de persconferentie gisteren somde hij alle problemen in de wereld op, om in één adem erbij te zeggen dat "die problemen wel zullen verdwijnen" zodra hij er klaar mee is.

De Amerikaanse president lijkt zich steeds minder te laten beïnvloeden door zijn campagneteam van weleer, met de ultraconservatieve - en ondertussen min of meer opzijgeschoven - Steve Bannon voorop. Trump kijkt des te meer naar leden van zijn regering: minister van Defensie James Mattis, minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson en de nationale veiligheidsadviseur H.R. McMaster. Wat dus een opvallende shift van standpunten oplevert.

Meest gelezen