Trump morrelt aan federaal geld voor gezinsplanning

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een wet ondertekend waardoor de deelstaten voortaan niet langer verplicht zijn om geld te storten aan centra voor gezinsplanning. Trump maakt zo een maatregel van zijn voorganger Obama ongedaan die staten verbood om de financiering van die centra droog te leggen.

Het gaat om geld voor de Planned Parenthood-centra die zich bezighouden met gezondheidszorg, zwangerschapstesten, voorlichting, geboortebeperking en andere gezondheidsdiensten voor vrouwen. Die voeren ook abortussen uit, maar dat zou slechts 3% van het budget omvatten.

De vorige president Obama had de deelstaten verboden om het geld voor die centra in te houden, maar Trump maakt dat nu ongedaan nadat het Congres het daar eerder mee eens was geworden. De deelstaten kunnen voortaan dus opnieuw zelf beslissen of ze federaal geld al dan niet aan die centra gaan doorstorten. Conservatieve staten zullen dat dus wellicht ook niet meer doen.

Planned Parenthood is al langer de schietschijf van de Republikeinen en van conservatieven in het algemeen in de VS. Volgens de organisatie is de nieuwe maatregel "de zwaarste politieke aanval op de gezondheid van vrouwen in een hele generatie".

De vicevoorzitster van de organisatie is vooral teleurgesteld in Ivanka Trump, de dochter van de president die zich had opgeworpen als verdedigster van vrouwenrechten in het Witte Huis.

Ook de Democratische oppositie maakt brandhout van de maatregel en zegt dat het Witte Huis en het Republikeinse Congres steeds meer de rechten van vrouwen in de VS ondermijnen.