Tweede aangehouden man in Dortmund niet meer verdacht

Het Duitse bondsparket heeft voorlopig geen elementen kunnen vinden die de 26-jarige verdachte Irakees in verband kunnen brengen met de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund, eergisteren. De man wordt wel aangehouden wegens lidmaatschap van terreurgroep IS in Irak. Intussen zegt de regionale minister van Binnenlandse Zaken dat de bommen "erg professioneel" gemaakt waren.

De verdachte van Iraakse origine was gisteren opgepakt, maar tot nu toe heeft het Duitse gerecht hem nog niet met de aanslag in verband kunnen brengen. Hij zou begin vorig jaar via Turkije naar Duitsland zijn gekomen en zou in Irak een commando hebben geleid dat betrokken was bij ontvoeringen, smokkel, afpersing en moorden. In de zaak was ook een andere verdachte opgepakt. De woningen van de twee mannen worden nog steeds doorzocht.

Dinsdagavond was de spelersbus van voetbalploeg Borussia Dortmund net vertrokken naar het thuisstadion toen er drie explosies plaatsvonden. Eén speler raakte gewond aan de arm en de pols en een politieagent liep gehoorschade op.

Gisteren is een opeisingsbrief in drievoud opgedoken waaruit een verband zou kunnen blijken met terreurgroep IS, hoewel IS gewoonlijk geen opeisingsbrieven gebruikt. IS eist aanslagen meestal op via het eigen "persbureau" online.

Volgens de binnenlandse veiligheidsdienst kan uit de drie identieke brieven, niet met zekerheid afgeleid worden worden uit welke extremistische hoek ze afkomstig zijn. Er worden onderzoeken uitgevoerd in het extreemlinkse en -rechtse milieu, en ook islamistische kringen worden niet uitgesloten. Maar voor een islamistische achtergrond ontbreken in de opeisingsbrieven Arabische zinnen en ook de eisen op het einde van de tekst zijn zeer ongebruikelijk voor de terreurorganisatie IS.

Er is dus nog altijd geen duidelijkheid over de motieven voor de aanslag. De politie gaat nog altijd uit van een terroristische context, maar "dwingend" is dat niet, aldus een woordvoerster.

"Erg professioneel"

De springtuigen tegen de spelersbus waren erg professioneel gemaakt. Dat heeft de regionale minister van Binnenlandse Zaken Ralf Jäger (SPD) gezegd. "De explosieve kracht was enorm", zei Jäger vandaag in een zitting van de commissie Binnenlandse Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Het kan niet uitgesloten worden dat de daders voetbalsupporters waren die tot geweld bereid zijn. De daders zijn niet gevat en hebben nieuwe aanslagen aangekondigd, aldus de minister. "Dat nemen we erg serieus". Er wordt ook naar vingerafdrukken gezocht op de restanten van de springtuigen.

Meest gelezen