VS gooit "moeder van alle bommen" op IS-doelwit in Afghanistan

De Verenigde Staten hebben één van hun zwaarste niet-nucleaire bommen gegooid op een doelwit van IS in het oosten van Afghanistan. In dat gebied is vorige week een Amerikaanse soldaat gesneuveld in gevechten met jihadisten.

De bom van het type GBU-43 van ongeveer 11.000 kilogram explosieven werd gegooid boven een complex van grotten in de provincie Nangarhar in het oosten van Afghanistan. Daar zouden zich strijders van de terreurgroep IS hebben verzameld. Volgens het Pentagon onderzoeken militairen nu de impact van de explosie.

De GBU-43 Massive Ordnance Air Blast Bomb (MOAB) is afgeworpen door een Hercules C-130-vrachtvliegtuig en werd geleid door een gps-systeem.

De explosie is enorm en leidt niet enkel tot een gigantische vernietiging, maar ze zuigt ook alle zuurstof weg uit een bepaald gebied, waardoor strijders die verscholen zitten in grotten of tunnels diep onder de grond stikken, ook als hun schuilplaats niet geraakt wordt.

Volgens het Pentagon moet de bom de weg vrij maken voor Amerikaanse eenheden die in de buurt vechten tegen IS-Khorasan, een lokale afdeling van de terreurgroep IS. Die zit daar verscholen in een netwerk van tunnels en grotten die beschermd werden door mijnen en bermbommen. Vorige week is bij gevechten een Amerikaanse militair omgekomen. De enorme explosie van de bom zou ook mijnen tot ontploffing brengen en dus onschadelijk maken.

Opvallend is dat het de tweede week op rij is dat de VS onder president Trump zwaar uithaalt. Vorige week sloegen 59 kruisraketten in op een Syrische luchtmachtbasis van waaruit een gifgasaanval zou zijn uitgevoerd. Nu zet de VS dus de krachtigste niet-nucleaire bom in tegen de terreurgroep IS.

"De moeder van alle bommen"

De "mother of all bombs" is de zwaarste niet-nucleaire bom die de VS hebben. Ze werd tien jaar geleden in gebruik genomen door het Amerikaanse leger, maar het is de eerste keer dat die nu ook in een oorlog gebruikt werd.

De GBU-43/B MOAB werd in 2003 ontwikkeld en is een sterkere versie van een andere zware bom, de "daisy cutter". Die werd eerder in Vietnam en in Irak gebruikt om grote gebieden te "neutraliseren" of gelijk te maken waardoor helikopters er konden landen. De bom is ook bedoeld om mijnenvelden op te ruimen en heeft ook een erg grote psychologische impact op wie niet gewond raakt. 

De bom kan worden vervoerd door allerlei types vliegtuigen zoals een C-130, F-16's, B-52 bommenwerpers of B-1 Lancers.

Meest gelezen