"Stopcontact" in Noordzee zal elektriciteitsfactuur nauwelijks beïnvloeden

Het "stopcontact" voor windmolens dat Elia in de Noordzee wil bouwen, zal weinig of geen effect hebben op de elektriciteitsfactuur van de consument. Dat vertelt de woordvoerder van de hoogspanningsnetbeheerder aan deredactie.be.

Vanaf eind 2019 bouwt Elia een zogenoemd "stopcontact" in de Noordzee waarop alle nieuwe windmolenparken zich zullen aansluiten. Op die manier hoeven ze niet elk een eigen kabel op de zeebodem aan te leggen om de opgewekte elektriciteit aan land te brengen, maar kunnen ze een beroep doen op de drie hoogspanningskabels die het stopcontact met het vasteland verbinden.

De hoogspanningsnetbeheerder trekt 400 miljoen euro uit voor het stopcontact, maar dit zal de elektriciteitsfactuur van de consument nauwelijks beïnvloeden. "Deze investering schrijven we af op 30 tot 40 jaar", vertelt woordvoerder Marleen Van Hecke aan deredactie.be. "Bovendien gaat het om een relatief klein deel van de 6 miljard euro aan investeringen die we de komende jaren plannen."

Van Hecke merkt voorts op dat het aandeel van de kosten van het hoogspanningsnet op de elektriciteitsfactuur beperkt is. Deze zogenoemde transmissiekosten maken slechts 4 tot 5 procent van die factuur uit.

Op lange termijn kan het stopcontact wel besparingen opleveren. "Als na de 4 geplande windmolenparken nog nieuwe windmolenparken in de Noordzee verrijzen en als we het stopcontact kunnen integreren in het netwerk van onze buurlanden, dan kunnen we kosten uitsparen. Sowieso zijn alle windmolenparken in de toekomst verplicht zich op het stopcontact aan te sluiten."

Subsidies

De investering in het stopcontact doet sterk vermoeden dat nieuwe windmolenparken in de toekomst wel degelijk het licht zullen zien in de Noordzee. Van Hecke merkt wel op dat dit een politieke beslissing is. "Het is aan de federale regering om uit te maken of ontwikkelaars nieuwe windmolenparken mogen bouwen."

Zulke parken liggen vaak gevoelig omdat ze momenteel enkel met subsidies tot stand kunnen komen, maar dat hoeft niet altijd zo te blijven. Zo is gisteren voor het eerst een windmolenpark in de Noordzee vergund dat geen subsidies zal krijgen. Het gaat om een Duits project dat in 2025 klaar moet zijn. Blijkbaar verrekenen onze oosterburen de vooruitgang die de technologie de komende jaren zal maken nu al in hun kosten.

Meest gelezen