Arkansas wil snel 7 mannen executeren, omdat injectiemiddel vervalt

De Amerikaanse staat wil in amper 10 dagen tijd 7 terdoodveroordeelde executeren. De executies moeten zo snel, omdat het injectiemiddel dat moet worden gebruikt anders vervalt. De producenten van het injectiemiddel proberen de executies tegen te houden met een kort geding.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Jaarlijks worden zo'n 20 mensen in de Verenigde Staten geëxecuteerd. De laatste keer dat dit in de staat Arkansas is gebeurd, was in 2005. Nu wil de staat echter op 10 dagen tijd 7 mannen executeren. Eerst zouden het er zelfs 8 zijn, maar een van de mannen heeft van het Hooggerechtshof uitstel gekregen. De reden voor die plotse haast is de vervaldag van de dodelijke injectie. Het product vervalt immers binnenkort en dan kunnen ze het niet meer gebruiken.

De fabrikanten die twee van de drie middelen produceren die worden gebruikt om de dodelijke injectie uit te voeren, weigeren het nog aan de staat te verkopen. De producten midazolam (verdoving) en kaliumchloride (stopt de hartslag) zijn volgens hen als geneesmiddel ontworpen en ze willen niet dat ze worden gebruikt bij executies. Arkansas zou echter via via toch nog aan de middelen zijn geraakt. De farmabedrijven willen nu via een kort geding voorkomen dat hun middelen toch nog worden gebruikt bij de executies.

Het kort geding is overigens niet de enige horde die ze in Arkansas nog moeten nemen om de executies uit te voeren. Wettelijk gezien moeten bij elke terechtstelling zes onafhankelijke getuigen aanwezig zijn. Die moeten minstens 21 jaar oud zijn, een blanco strafblad hebben en mogen geen relatie hebben met het slachtoffer of de veroordeelde. Volgens Amerikaanse media wordt het niet evident om voor elke executie voldoende getuigen te hebben.

Er zijn verschillende actiegroepen en mensenrechtenorganisaties die protesteren tegen de massa-executies. Toch is een meerderheid in de Amerikaanse staat nog steeds gewonnen voor de doodstraf.

Meest gelezen