Baby met acht ledematen met succes geopereerd in India

Een baby met acht ledematen is in de buurt van New Delhi met succes geopereerd door een team van Indiase chirurgen. De Iraakse baby Karam werd geboren met een erg zeldzame aandoening, waarbij een siamese tweeling zich in de baarmoeder niet volledig ontwikkeld heeft, en gedeeltelijk geabsorbeerd werd.
AFP or licensors
Het team van Indiase chirurgen met baby Karam en moeder en vader.

De vader en de moeder vlogen met de baby naar India, waar een team van dokters een operatie in drie fases uitvoerde om de overbodige ledematen te verwijderen.

In de eerste fase werden twee ledematen verwijderd die uit de buik van de nu zeven maanden oude baby Karam staken, in de tweede werd een complicatie aan het hart aangepakt, en tenslotte werden de laatste twee overtollige ledematen weggehaald. Later zal Karam nog een aantal ingrepen nodig hebben om een aantal andere problemen aan te pakken.

Volgens kinderchirurg Gaurav Rathore uit het team van het Jaypee Hospital zijn er wereldwijd maar vijf of zes gevallen van deze aandoening bekend, wat de taak van de dokters moeilijker maakte.

"Hij werd naar ons gebracht toen hij nog maar twee weken oud was, en zijn toestand was zeer uitzonderlijk", zei Rathore aan journalisten in Noida, een satellietstad van Delhi. "Tot nu toe is onze tocht erg succesvol geweest. Karam is een zeer dappere jonge baby. In feite is hij zelfs een erg vrolijk kind."

De vader van Karam, Sarwed Ahmed Nadar, was eerst vervuld met afschuw toen zijn zoon geboren werd, maar nu zei hij te hopen dat zijn zoon normaal en gezond zal kunnen opgroeien. "Hij is mijn enige kind en de eerstgeborene is altijd speciaal", zo zei hij. "Er waren veel risico's aan verbonden, maar ik ben nooit de hoop verloren."

AFP or licensors

Moeder en zoon na de operatie.

Meest gelezen