Bourgeois roept meerderheidspartijen op om de rangen te sluiten

Vlaams minister-president Bourgeois (N-VA) roept de meerderheidspartijen op om hun gekibbel te stoppen. Bourgeois doet zijn oproep na enkele aanvaringen tussen zijn partij en de CD&V. Minister van Justitie Geens (CD&V) deed vanmorgen al een gelijkaardige oproep, tot meer samenwerking binnen de federale regering.

De voorbije weken gingen vooral CD&V en N-VA enkele keren met elkaar in de clinch, onder meer na de uitspraak van Zuhal Demir (N-VA), dat CD&V moslims beschouwt als kiesvee. Vanmorgen liet minister van Justitie Geens (CD&V) verstaan dat die uithaal kwetsend overkwam.

Zelf deelde Geens - ondanks zijn pleidooi voor een betere samenwerking en minder "elkaar vliegen afvangen" - een kleine sneer uit naar Vlaams minister Homans (N-VA). Hij verwijt haar een gebrek aan overleg over de eventuele intrekking van de erkenning voor de Fatih-moskee in Beringen, waarvoor ze zich baseerde op een nota van Staatsveiligheid, die onder Geens valt.

"Ik betreur die aanvaringen, en ik denk dat de mensen dat ook beu zijn. Daarom roep ik de meerderheid op om dat gekrakeel te stoppen. Debatten binnen de meerderheid moet je intern voeren", zegt Bourgeois. "Alle partijen - en ik benadruk hierin "alle - moeten daarin respect tonen voor elkaar. Wat mij betreft, moeten we de rangen sluiten."

En nu?

Woensdag staat er overleg gepland tussen Geens en Homans, om de plooien glad te strijken. Vrijdag zou Homans op de Vlaamse ministerraad de erkenning voor de Fatih-moskee willen intrekken. Hoe CD&V daarop gaat reageren, is onduidelijk. CD&V heeft er ook al mee gedreigd om begin volgende week de beleidsbrieven van staatssecretaris Demir (N-VA) niet mee goed te keuren. In dat geval zit de federale regering met een groot probleem.

Meest gelezen