Brusselse metro moet voortaan sneller geëvacueerd kunnen worden

Er is een nieuwe en snellere procedure die ervoor moet zorgen dat de communicatie en de vraag tot evacuatie van de metro sneller verloopt, dat heeft Het Nieuwsblad op zijn website bekendgemaakt. De nieuwe procedure van het Crisiscentrum moet wel nog goedgekeurd worden door de Nationale Veiligheidsraad.

Na de aanslag op 22 maart 2016 in de luchthaven van Zaventem duurde het te lang vooraleer er werd overgegaan tot evacuatie van de Brusselse metro. Zo was MIVB, de uitbater van de metro, niet op de hoogte, terwijl minister Jan Jambon (N-VA) al 19 minuten eerder het bevel had gegeven.

Waarom zo lang geduurd?

"Afgelopen jaar is rekening gehouden met de evaluatie van 22 maart vorig jaar en de procedure is nu verder uitgewerkt. Ze moet wel nog bekrachtigd worden door de Nationale Veiligheidsraad", vertelt woordvoerder van het Crisiscentrum Peter Mertens.

Een goed jaar na de aanslagen is de verscherpte procedure operationeel. Er werd daarin vooral gewerkt aan de informatiedoorstroming naar de betrokken diensten, zodat de beslissing om tot een evacuatie over te gaan zo vlot mogelijk verloopt.

Door de verschillende administratieve stappen die correct overlopen moesten worden, is de nieuwe procedure pas na een jaar operationeel.

Meest gelezen