Chipscrisis treft Japan, met lege winkelrekken tot gevolg

Na een reeks tyfoons afgelopen zomer wordt Japan nu getroffen door een chipscrisis. Door een mislukte aardappeloogst, ogen de winkelrekken in de snackrayon opvallend leeg. Wanneer de productie van de populaire snack weer op volle toeren kan draaien, is onduidelijk.

In Japan bestaan de gekste chipssmaken, maar de Japanners moeten het tijdelijk zonder enkele smaken van hun favoriete snack stellen. Afgelopen zomer werd het land getroffen door verschillende tyfoons. Vooral regio Hokkaido kreeg het hard te verduren. De aardappeloogst is daardoor grotendeels mislukt. Daarom worden enkele populaire chipssmaken voorlopig niet meer geproduceerd, met morrende consumenten tot gevolg. De foto's op sociale media liegen er niet om: de lege winkelrekken wekken veel ongerustheid én wrevel op.

(lees voort onder de foto)

Marktleider Calbe heeft tijdelijk 15 soorten chips uit het aanbod geschrapt en ook bij producent Koike-ya stokt de productie. In totaal zijn 49 chipssmaken die enkel voor de Japanse markt bestemd zijn, momenteel niet te verkrijgen. Internationale chipsmerken en -smaken die bij ons in de winkel liggen, zijn wel  te koop maar Japanners zijn vooral verslingerd aan specialere chipssoorten Op het internet worden zakjes van pakweg "pizzachips" of "consommésmaak" tegen woekerprijzen aangeboden. 

Het aardappeltekort is mogelijk binnenkort ook voelbaar in restaurants en fastfoodketens. Chipsproducent Calbe overweegt Amerikaanse aardappelen te importeren, om de productieachterstand in te halen, maar die aardappelen zijn niet per se geschikt voor de specifieke Japanse chipsproductie, aldus het bedrijf. Mogelijk wordt aardappelboeren in het zuiden van Japan gevraagd om vroeger te oogsten. Wanneer de chipsproductie in Japan weer op volle toeren zal draaien, is onduidelijk. 

Meest gelezen